telefon zaražen malwareom troje ljudi u rukama drži mobitele
IT

Sumnjate da vam je telefon zaražen malwareom? Provjerite

Više je znakova koji upućuju da je telefon zaražen malwareom, a ako ih primijetite, potrebno je da odmah reagujete.

Bez obzira na to koji uređaj koristite, nema potpune bezbjednosti i uvijek postoji mogućnost da se vaše računar, tablet ili telefon zarazi nekim malicioznim softverom.

Uopšteno se smatra da su Apple telefoni sigurniji od Androida pa se svim korisnicima Google operativnog sistema savjetuje korišćenje Googleove zvanične prodavnice aplikacija Play Store, umjesto eksterni prodavnica aplikacija. Ipak, ni to nije garancija potpune bezbjednosti.

Ako vaš telefon odjednom počne da se ponaša čudno, odnosno primetite promjene na njemu, postoji mogućnost da je zaražen malwareom. Na Business Insideru opisali su šest najčešćih znakova koji upućuju na to da bi vaš Android mogao biti zaražen malwareom.

Vaši kontakti dobijaju spam poruke s vašeg naloga

Ako vaši prijatelji i kolege odjednom počnu da dobijaju spam poruke koje vi niste poslali, postoji mogućnost da na telefonu imate malware koji je “oteo” vaš email i s njega šalje poruke.

Pop-up oglasi

Iskakanje oglasa na ekranu vašeg telefona također je znak da vam se na uređajima nalazi nepoželjan softver. Riječ je o vrsti malwarea nazvanoj adware koji je dizajniran kako bi se korisnicima prikazivali brojni oglasi.

Nepoznate aplikacije instalirane na telefonu

Pojavljivanje ikona nepoznatih aplikacija, odnosno onih koje niste instalirali na svoje uređaje još je jedan znak potencijalne zaraze malwareom, jer postoji velika mogućnost da je upravo maliciozni softver instalirao te aplikacije na vaš telefon.

Brzo pražnjenje baterije

S obzirom na to da malware može pokretati brojne pozadinske procese, to će se odraziti i na trajanju baterije. Također, obratite pažnju i na zagrijavanje telefona u situacijama kada ga ne koristite za neke procesorski zahtjevne aktivnosti.

Povećana potrošnja podataka

Ovo je još jedan znak potencijalne zaraze malicioznim softverom jer malware bez znanja korisnika može koristiti podatke za npr. preuzimanje aplikacija, slanje podataka s telefona itd.

Aplikacije se često ruše

Ako odjednom primijetite da aplikacije počinju da se učestalije ruše nego prije, postoji mogućnost da se na telefonu nalazi malware.

Na Business Insideru savjetuju nekoliko rešenja kojima se ovaj problem može riješiti. Prvi je čišćenje cachea, jer malware često napada internet pregledač pa ga pražnjenje cachea može ukloniti iz memorije. Zatim savjetuju pokretanje telefona u sigurnom modu – u ovom načinu potrebno je potražiti potencijalno sumnjive aplikacije i izbrisati ih.

Također, ono što se uvijek savjetuje jeste aktiviranje Play Protecta, besplatnog antimalware alata koji provjerava bezbjednost aplikacija, kao i korištenje drugog antimalware softvera. I, naravno, uvijek postoji mogućnost resetovsnjs telefona, odnosno njegovo vraćanje na početne postavke, što uključuje brisanje kompletnog sadržaja s uređaja i ponovnu instalaciju aplikacija.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare