Svijet

Sunak i Biden u Bijeloj kući dogovorili novo partnerstvo: “Ovako nešto nikada nismo imali”

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden dogovorili su novo partnerstvo za jačanje ekonomske sigurnosti kao odgovor na rastuću prijetnju Kine.

Premijer i predsjednik objavili su Atlantsku deklaraciju tokom prve posjete Sunaka Bijeloj kući.

Sporazum uključuje uski trgovinski pakt koji pokriva kritične minerale potrebne za baterije električnih automobila, bližu saradnju odbrambene industrije i novi sporazum o zaštiti podataka.

Novi sporazum sadrži principijelni sporazum o dogovoru o tim mineralima, koji se koriste za proizvodnju niza proizvoda od solarnih panela do električnih vozila, kako bi se britanskim izvoznicima omogućio pristup ogromnom programu zelenih subvencija od 370 milijardi dolara i Inflation Zakon o smanjenju, koji je uveo predsjednik Biden kako bi podstakao velike zelene investicije u SAD.

"Zemlje poput Kine i Rusije spremne su manipulirati i iskoristiti našu otvorenost, ukrasti naše intelektualno vlasništvo, koristiti tehnologiju u autoritarne svrhe ili povući ključne resurse poput energije. Neće uspjeti", rekao je Sunak.

"Danas smo dogovorili Atlantsku deklaraciju, novo ekonomsko partnerstvo za novo doba, kakvo nikada ranije nije dogovoreno", dodao je.

Rekao je da to partnerstvo "štiti naše građane" i uključuje nove američke investicije za Veliku Britaniju, jer je naveo 14 milijardi funti posvećenih ove sedmice "stvarajući hiljade radnih mjesta", a naglasio je "jače lance snabdijevanja" i smanjene trgovinske barijere "pomažući desetinama hiljada malih preduzeća“.

Biden je rekao da je ekonomsko partnerstvo SAD i Velike Britanije "izvor ogromne snage".

SAD su ranije ove godine potpisale sličan sporazum s Japanom kako bi zabranile dvjema zemljama da uvode bilateralna ograničenja izvoza minerala koji su najkritičniji za električne baterije - litijum, nikl, kobalt, grafit i mangan.

Dvije sile će također usmjeriti pažnju na poboljšanje otpornosti kritičnih lanaca snabdijevanja kako bi se Rusija isključila iz globalnog civilnog nuklearnog tržišta. Saveznici također rade na lancima nabavke poluvodiča.

Sporazum o zaštiti podataka olakšat će teret malim firmama koje se bave transatlantskom trgovinom i potencijalno uštedjeti 92 miliona funti.