Svijet

Suočava li se Azija s drugim talasom koronavirusa?

Iako je stanje u državama Azije zadovoljavajuće i izgleda da je pandemija koronavirusa pobijeđena, medicinski eksperti upozoravaju na opasnost od izbijanja drugog talasa zaraze.

The Guardian donosi izjave nekoliko svjetskih epidemiologa koji ističu da je virus mutirao i da bi novi talas pandemije mogao ponovo krenuti iz Azije od zaraženih atipičnom verzijom koronavirusa.

Jason Kindarchuk s Manitoba Univerziteta u Kanadi za The Guardian je rekao da je „teško znati kada će se život vratiti u normalu sve dok se ne pronađe vakcina”.

„Opravdana je briga kako reducirati mjere socijalne distance i ograničenja koja su uvedena a da se istovremeno ne suočimo s novim talasom zaraze koji bi nas vratio na početak”, citira list Kindarchuka.

List analizira stanje u Aziji, od Kine do Japana gdje su različite mjere ograničenja i masovna testiranja dovela do pozitivnih rezultata.

No, ističe se da je prerano za proglašenje pobjede nad koronavirusom, barem u Aziji.

Navodi se da je jedna oblast u Kini, s 600.000 stanovnika, stavljena ponovo u karantin jer se posumnjalo da je žena bila u dodiru s ljekarom koji je obolio od atipičnog virusa korone.

Japan, Južna Koreja, Tajland, Hong Kong… dobile su bitku s pandemijom. No, rat još traje.

Za naučnike je velika enigma ponašanje atipičnog virusa, koji je otkriven i u Kini. Tamo je između 18 i 31 posto testiranih pokazalo znake upravo takvog patogena. Čak je, ističe The Guardian, i predsjednik Kine Xi Jinping pozvao da se posebna pažnja obrati uprvo na ove slučajeve.

Sličnog je stava i Ben Cowling, epidemiolog iz Hong Konga. On upozorava da su osobe koje su doputovale u neku od azijskih država u vrijeme erupcije zaraze sada rizična grupa.

Prestižni Lancet Public Health Journal, stručna publikacija koju posebno pažljivo prate epidemiolozi, nedavno zaključio da bi prerano ukidanje mjera ograničenja i popuštanje pažnje moglo dovesti do drugog talasa zaraze koronavirusom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare