Magazin

Suosnivač Googlea, težak 94 milijarde dolara, traži razvod od supruge: ‘Ovo ne može u javnost!‘

Sergey Brin, suosnivač Googlea i šesta najbogatija osoba na svijetu ‘teška’ 94 milijardi dolara, podnio je zahtjev za razvod od svoje supruge Nicole Shanahan s kojom je proveo tri godine.

Brin je, prema sudskim dokumentima, kao razlog naveo “nepomirljive razloge”.

Par koji ima trogodišnjega sina poduzeo je korake kako bi od očiju javnosti sakrili privatne detalje te su tražili da sud zapečati dokumente.

“Zbog prirode njihova braka, koji je visokoga profila, vjerovatno će postojati značajan javni interes za njihov razvod i sva potencijalna pitanja skrbništva nad djetetom”, navodi se u podnesku.

Brinov raniji brak sa suosnivačicom firme 23andMe Anne Wojcicki također je 2015. završio razvodom.

Njegov sadašnji razvod dogodio se godinu dana nakon što su Bill Gates i Melinda French Gates objavili da se razvode, a otprilike tri godine nakon što su se Jeff Bezos i Mackenzie Scott razveli.

U to vrijeme je bivši bračni par Gates trebao podijeliti bogatstvo od 145 miliona dolara, dok su se Bezos i Scott morali dogovoriti oko 137 milijarde dolara.

“Vjerovatno Brin i Shanahan imaju predbračni ugovor budući da je brak započeo dugo nakon što je on postao milijarder”, govori Monica Mazzei, partnerica u firmi Sideman & Bancroft LLP-u u San Franciscu.

No budući da je slučaj zatvoren za javnost, “nikada nećemo saznati detalje” razvoda, dodaje.

Filantropija bi također mogla igrati ulogu u razvodu, govori Mazzei.

Shanahan je pokrenula zakladu BiaEcho čiji je fokus, kako navodi na web stranici, na “dugovječnosti i jednakosti, reformi pravosuđa i zdravom planetu koji je pogodan za život”.

Prema poreznoj prijavi iz 2019., posljednjoj koja je dostupna, zaklada je prijavila imovinu vrijednu 16,7 miliona dolara te su naveli da su podijelili 7,4 miliona dolara bespovratnih sredstava.

Mazzei govori kako je u sporazumu o razvodu često naveden i dio koji se odnosi na filantropiju jer je to korisno oboma supružnicima. Davatelj koncesije dobiva poreznu olakšicu, a primatelj potpore dobiva agenciju nad svojim dobrotvornim davanjima.

Brin je bio jedina osoba koja je uplaćivala u fondaciju, a uplatio je iznos veći od 23 miliona dolara.

Nakon što se razišla s Besozom, Mackenzie Scott je u u dobrotvorne svrhe dosad dala milijarde dolara. Nakon razvoda bračnoga para Gates, njihov se fokus također okrenuo filantropiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare