liječi zatvor graviola u gajbama
BHDoktor

Supernamirnica koja liječi zatvor i nadutost, a potiče i mršavljenje

Graviola je voćka koje raste u Srednjoj i Južnoj Americi, a njeni plodovi, lišće i kora tradicionalno se koriste za liječenje niza zdravstvenih poremećaja od rahitisa do dijabetesa. Kod nas je graviola manje poznato voće, ali ukusno, svestrano i može biti koristan dodatak našoj prehrani. Naravno, ako je od provjerenog proizvođača. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života, ovo voće može imati neke impresivne prednosti za zdravlje. Prije svega, liječi zatvor.

Poput ananasa ili papaje

Novija istraživanja ukazuju na njezinu potencijalnu sposobnost borbe protiv raka. Ali to nije sve. Dakle, što graviolu čini tako poželjnom i blagotvornom biljkom i je li to zapravo superhrana za koju mnogi tvrde da jeste?

Graviola je plod stabla porijeklom iz tropskih regija Amerike – Annone muricate. Bodljikavo zeleno voće ima kremastu teksturu i snažan okus koji se često uspoređuje s ananasom ili papajom. Plodovi mogu biti prilično veliki. Tipična porcija ovog voća zapravo ima malo kalorija -100 grama sadrži 66 kalorija. No prepuno je hranjivih tvari poput vlakana (3,3 grama) i vitamina C (34 % preporučenih dnevnih vrijednosti/100 g), kalija, magnezija i tiamina. Graviola također sadrži malu količinu niacina, riboflavina, folata i željeza.

Zanimljivo je da se mnogi dijelovi ovog voća koriste u ljekovite svrhe (lišće, voće i stabljika). Također se koristi u kuhanju, a može se nanijeti čak i na kožu. U cijeloj Južnoj Americi graviola je, osim u sirovom obliku, popularna namirnica koja se koristi i u sokovima, sorbetima, smoothiejima, čajevima i čak se koristiti za zaslađivanje pekarskih proizvoda.

Interakcija s lijekovima

No, njene sjemenke treba izbjegavati jer sadrže neurotoksin annonacin. On može pridonijeti razvoju Parkinsonove bolesti. Također, u velikim količinama graviola može doći u interakciju s nekim lijekovima, prvenstveno onima za snižavanje krvnog pritiska i za kontrolu dijabetesa.

No unatoč tome, istraživanja su otkrila da graviola može pomoći u širokom rasponu tegoba. Ublažava upalee, jača imunitet, a postoje iskustva da može usporiti rast raka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare