IT

Surfate u anonimnom načinu? Google je upravo završio na sudu jer i tamo skuplja podatke

Google je u utorak završio na sudu zbog svog preglednika Chrome. Kako stvari stoje, aplikacija nesmetano nastavlja sakupljati korisničke podatke i nakon što uđu u ‘inkognito mod’.

Ako Google Chrome aktivirate u inkognito modu, program kaže da neće spremati historiju pregledavanja, no da će ipak nastaviti slati vaše podatke o stranicama koje posjećujete – podatke koji će, pogodili ste, opet završiti kod Google Analyticsa i Google Ad Managera. Nakon što uđete u inkognito mod, doduše, preglednik će vas upozoriti da vas nastavlja pratiti – jedina stvar koja je zapravo sigurna, vaša je historija posjećenih web-stranica.

Tužbu je podnijela odvjetnička agencija Boies Schiller & Flexner koja od Googlea traži 5 milijardi dolara odštete temeljene na tvrdnji da Googleovo predstavljanje inkognito moda u Chromeu služi kako bi namjerno dalo lažan osjećaj sigurnosti. Google, s druge strane, tvrdi da sve jasno piše kada uključite inkognito mod i da jasno kažu da će podaci o surfanju ići trećim strankama.

„Oštro se protivimo ovoj pretpostavci, jasno smo svima rekli da inkognito mod samo prestaje bilježiti povijest surfanja na lokalnom uređaju – sve ostalo je vidljivo“, komentirao je predstavnik Googlea u razgovoru s Business Insiderom.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare