Region

Susret u Banskim dvorovima: Erdogan i Plenković razgovarali o energetskoj krizi i stanju u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je danas boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su u Banskim dvorima o bilateralnoj saradnji, energetskoj krizi i stanju u BiH, saopšteno je iz vlade.

Kako je saopšteno, Plenković i Erdogan razgovarali su o bilateralnim i globalnim temama i zauzeli se za daljnje povećanje ekonomske saradnje i investicija između Hrvatske i Turske. Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, kao i energetskoj krizi. 

U tom kontekstu, Plenković je ponovio jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Evropi i na širem međunarodnom planu.

Plenković zahvalio Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon potresa 

Istakao je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine. Također, upoznao je predsjednika Erdogana s upravo donesenim sveobuhvatnim paketom mjera vlade za zaštitu domaćinstava i ekonomije u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.

Predsjednik Erdogan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska vlada, kao i potpisivanjem tri nova memoranduma o saradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.

Plenković je zahvalio Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dva potresa u Hrvatskoj te istakao pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara.

Predsjednik Erdogan istaknuo je uspješnu međudržavnu saradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

Razgovarali o BiH

U pogledu političke situacije u Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio strateški interes Hrvatske kada je riječ o očuvanju konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Istakao je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH, navodi se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare