Sutra počinje vakcinacija protiv gripe u KS. Zašto dva mjeseca kasnimo za regionom?

180

Sutra zvanično počinje vakcinacija protiv sezonske gripe u Kantonu Sarajevo. Vakcine su osigurali Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, a već su distribuirane u jedinice JU Domovi zdravlja.

Ove godine nabavljeno je 9.400 vakcina koje će biti besplatne, a prioritet za vakcinisanje imaju starije osobe i ugrožene kategorije.

Iako je ove godine nabavljen veći broj vakcina nego prethodnih, s obzirom na pandemiju koronavirusa i globalne preporuke za vakcinaciju protiv sezonske gripe, ovaj je broj srazmjerno nizak.

Više cijene na tržištu

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav u izjavi za Raport kaže kako je ove godine potražnja za vakcinama protiv sezonske grupe na globalnom tržištu vrlo izražena, kao i da su cijene vakcina više za bar 20 posto u odnosu na prethodne godine.

Pojašnjava da se početkom godine izdvaja budžetska linija za nabavku vakcije, pa je tako Kanton Sarajevo ove godine uspio i nabaviti samo 9.400 vakcina za novac koji je bio na raspolaganju.

Aida Pilav

„Još u julu sam zatražila da se odvoje dodatna sredstva za nabavku vakcine, ali zbog nestašice na svjetskom tržištu, uspjeli smo dobiti taj broj vakcina. Ono što je dobro jeste to da je iz federalnog budžeta nabavljeno 10.000 vakcina za zdravstvene radnike.

Vakcinacija ove godine u Kantonu Sarajevo kasni. Prethodnih godina vakcinacija je počinjala u periodu od sredine oktobra pa do sredine novembra. U RS je počela prije sedmicu, a u zemljama okruženja mnogo ranije.

U Srbiji je, naprimjer, vakcinacija počela 1. oktobra, a u Hrvatskoj 19. oktobra. Uvoznik vakcina za KS je godinama kompanija Pharma Maac, koja u pravilu, prema informacija do kojih smo došli, bude jedina koja se prijavi na tender. Tako je bilo i ove godine. Kako nam je nezvanično potvrđeno, razlog kašnjenja vakcina ove godine mogli bi biti administrativni problemi pri uvozu i distribuciji vakcina, odnosno navodni nedostatak određene dokumentacije, zbog čega cijeli proces kasni.

„Ipak, nema razloga za paniku“, poručuje Pilav.

Situacija je dobra zbog mjera koje su na snazi

Objašnjava to činjenicom da je se u KS još ne bilježe slučajevi sezonske gripe, jer se aktivnosti prate u jednom domu zdravlja na odgovarajućem broju uzoraka.

„Iako nema naučne potvrde, to se može pripisati mjerama koje su na snazi u suzbijanju koronavirusa. Ljudi nose maske, održavaju respiratornu higijenu, češće peru i dezinfikuju ruke i izbjegavaju zatvorene prostore. Uz sve te mjere, logično je i da će se smanjiti cirkulacija virusa sezonske gripe, ističe Pilav.

Dodaje da će vakcine biti raspoređene po prioritetima te da će biti dostupan i određen broj komercijalnih vakcina.