Vijesti

Sutra protesti osam sindikata u Sarajevu. Sivro: Tražit ćemo da se radnicima poveća plata

U Sarajevu sutra ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo protestovat će članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS kazao je da će sutra prije svega tražiti da Vlada KS i sva resorna ministarstva poštuju zakonske procedure, kolektivne ugovore, da vode socijalni dijalog i pregovaraju sa sindikatima.

Kao drugi zahtjev koji će istaknuti je, kako je naveo, pozvati premijera da im se obrati  na skupu, te da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, a koji primaju plate iz budžeta KS, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

PROČITAJTE  Toplane isključene s gasnog sistema. Građani bi već sutra mogli ostati bez grijanja

“Tražit ćemo da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plata za 10 posto i da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za djelatnost komunalne privrede. Tražit ćemo da se radnicima u zdravstvu KS poveća plata kroz utvrđivanje koeficijenata sa onima iz 2017. godine i da se potpiše kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. Tom skupu će prisustvovati stotinu aktivista, koji će jasno poručiti Vladi šta misle o svemu. Ukoliko to ne urodi plodom, sidikati ce nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, uključujući i pripremu za štrajk”, najavio je Sivro.

Zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda sutrašnje Skupštine.

PROČITAJTE  Naša stranka odgovorila SDA-u: Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti

Protest će, kako je najavljeno, biti održan od 10 do 11 sati, a učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare