Region

Suzavac i vodeni top upotrijebljeni u Ljubljani na protestu protiv korona mjera

Protivnici uvođenja PCT (preboljeli COVID-19, vakcinisani, testirani) uslova okupili su se na Trgu republike u Ljubljani ispred zgrade Parlamenta. Neki su bacali baklje na taj objekat, dok je policija odgovorila suzavcem i vodenim topom.

Demonstranti su tražili promjenu mjera za suzbijanje korona virusa u preporuke, prijevremene izbore i ostavku Vlade.

Prema navodima policijske uprave Ljubljana na protestima je bilo oko osam hiljada ljudi, a povrijeđeno je nekoliko policajaca.

Premijer Janez Janša rekao je da ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog i da vlada neće popustiti pod pritiskom.

“Policija je dužna djelovati u skladu sa zakonom”, dodao je, te da će vlada inzistirati na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. “Vrijeme je i da tužilaštvo/pravosuđe više ne toleriraju prijetnje i nasilje.”

Iz policije Slovenije na Twitteru su napisali da su zbog počinjenih prekršaja korištena sredstva prisile, te su pozvali sve da izbjegavaju centar Ljubljane, da se pridržavaju uputstava i naredbi policije.

PROČITAJTE  Saslušan sin Mile Đukanovića zbog 'Pandora papersa'

Vlada ove zemlje pooštrila je protivepidemijske mjere pa je od srijede (15. septembar) takozvani PCT uslov obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

To je odluka Vlade premijera Janeza Janše.

Nakon dva sata protesta, demonstranti su zapalili baklje i počeli ih bacati na zgradu parlamenta Slovenije, a policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Prije protesta, organizatori su pozivali na miran skup, ali se incident dogodio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup.

PROČITAJTE  Demonstranti u Sloveniji laserom ugrozili helikopter, jednom pilotu povrijeđeno oko

Okupljeni na skupu doveli su u pitanje naučne nalaze i nepobitne činjenice o korona virusu i vakcinama.

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije.

Prema podacima Vlade, 347 pacijenata sa COVID-om 19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi.

Šest pacijenata zaraženih korona virusom umrlo je samo u utorak (14. septembar). Pedeset tri posto starijih od 18 godina potpuno je vakcinisano, a 66 posto starijih od 50 godina potpuno je cijepljeno.Povezani postovi: