Politika

Sve članice NATO-a složne da pomognu Gruziju i Bosnu i Hercegovinu kojima prijeti Rusija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, čiji je mandat produžen do 30. septembra 2023., rekao je danas na konferenciji za novinare da je ruska invazija najveća prijetnja sigurnosti.

“Narod Ukrajine pokazao je hrabrost i odlučnost boreći se za svoju slobodu i budućnost. Mi smo uz njih”, kaže on.

Stoltenberg je naveo šta se NATO dogovorio da dalje uradi kako bi pomogao Ukrajini. Kaže da postoji “nova sigurnosna realnost”, javlja BBC.

“Na kopnu će biti znatno više snaga u istočnom dijelu alijanse u većem stanju pripravnosti. U zraku će biti raspoređeno više mlaznjaka, a na moru će postojati udarne grupe nosača, podmornice i borbeni brodovi.

Osim više vojnih zaliha, jača se i cyber odbrana, a NATO će također pomoći Ukrajini da se odbrani od nuklearnih i bioloških prijetnji”, rekao je Stoltenberg.

“Odlučni smo da uradimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini i pozdravljam odluku članica da učine danas sve što je u njihovoj moći. U isto vrijeme imamo odgovornost da osiguramo da konflikt ne eskalira još više, jer bi to bilo još opasnije i još razornije. Saveznici su se složili da moramo podržati partnere koje su u riziku od ruskih prijetnji i utjecaja, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg kaže da saveznici iz NATO-a koordiniraju napore kada je u pitanju energetska sigurnost.

Ovo uključuje diverzifikaciju izvora snabdevanja i smanjenje zavisnosti od ruske nafte i gasa.

Upitan o Kini, on kaže da je poruka NATO-a da bi se trebali pridružiti ostatku svijeta u osudi “brutalnog rata protiv Ukrajine” i ne podržavati Rusiju ekonomskom ili vojnom podrškom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sada odgovara na pitanja novinara.

On kaže da je Putinova invazija na Ukrajinu dugoročno promijenila naše sigurnosno okruženje i da je NATO spreman za “dugo staze”.

On ponavlja da je Alijansa povećala svoje prisustvo na istoku i da je danas dogovorila četiri nove borbene grupe koje će biti poslane u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju.

Stoltenberg kaže da je zabrinut jer Rusija pokušava da optuži Ukrajinu i njene saveznike da se spremaju da koriste hemijsko oružje – kaže da je optuživanje drugih način da se stvori izgovor da i sami učine isto.

“Te optužbe protiv Ukrajine i NATO saveznika su lažne. Svaka upotreba hemijskog oružja “potpuno će promijeniti prirodu sukoba” jer bi to bilo “eklatantno kršenje međunarodnog prava” i bilo bi izuzetno opasno. To bi pogodilo ne samo ljude u Ukrajini, već i potencijalno zemlje NATO-a zbog širenja kontaminacije”, kazao je Stoltenberg.

On napominje da je Rusija koristila hemijske agense u prošlosti – uključujući i Salisbury.

Ovo izdanje naglašava važnost okončanja rata, kaže on, dodajući da je “ovo opasna situacija”.

Stoltenberg je rekao da bi Kina trebala iskoristiti ‘značajan utjecaj’ na Rusiju i zalagati se za mirno rješenje sukoba.

Čelnici NATO-a poručili su da Kina ne smije pružiti ekonomsku i vojnu podršku ruskoj agresiji, prenio je Stoltenberg.

“Pozivamo Kinu da poštuje međunarodni poredak, uključujući načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kako je sadržano u Povelji UN-a, da se suzdrži od podrške ruskoj invaziji na bilo koji način i da se suzdrži od svake akcije koja pomaže Rusiji da izbjegne sankcije. Zabrinuti smo zbog nedavnih, u javnosti iznesenih, komentara najviših dužnosnika kineske vlade, te pozivamo Kinu da prestane širiti lažne priče Kremlja, posebno o ratu i NATO-u te da promiču mirno rješenje sukoba”, rekao je Stoltenberg.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
grivo
grivo
4 mjeseci

Rusija, Kina, Indija i Brazil odlučile da odbrane Srbiju što joj prijeti opasnost od Nato a