Politika

Sve drugo je propalo. Sergio Mattarella ostaje predsjednik Italije

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella pristao je da služi drugi mandat nakon što koalicione stranke nisu uspjele da se dogovore oko kompromisnog kandidata za tu funkciju.

Mattarella je izrazio želju da napusti funkciju, ali lokalni mediji su izvjestili da ga je premijer Mario Draghi ubijedio da ostane radi “stabilnosti” Italije.

Objavljujući odluku Mattarelle da ostane na funkciji, ministrica za regionalna pitanja Mariastella Gelmini pozdravila je “osjećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama” bivšeg sudije Ustavnog suda.

Stranke u italijanskoj vladajućoj koaliciji složile su se da ponovo izaberu Mattarellu u subotu nakon što sedam krugova glasanja nije dalo alternativnog kandidata i otkrilo duboke podjele u koalicionoj vladi Maria Draghia, javlja Radio Slobodna Evropa.

Predsjedništvo Italije se bira tajnim glasanjem u elektorskom kolegijumu od 1.009 senatora, poslanika i nekih regionalnih delegata, a prvi kandidat koji dobije dvije trećine glasova proglašen je pobjedničkim.

Nejasno je da li 80-godišnjak namjerava da odsluži puni sedmogodišnji mandat, a neki u Italiji sugerišu da bi mogao da se povuče kako bi dozvolio Draghiju da zauzme njegovo mesto nakon italijanskih izbora 2023.

Italijansko predsjedništvo je uglavnom ceremonijalna uloga, iako njegova moć da odobri raspuštanje parlamenta, bira nove premijere i uskrati mandate slabim koalicijama znači da preuzima veliku moć u vremenima političke krize.

Posljednjih godina, kako je italijanska politika postala fragmentiranija, uloga je postala sve važnija, a Mattarellu su mnogi u italijanskoj politici hvalili kao stabilizujući uticaj u vrijeme kada je nekoliko vladajućih koalicija propalo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare