Svijet

Sve gora situacija u ključnom gradu. Ukrajinci: Možda ćemo se povući iz Lisičanska

Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji odbrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je danas guverner te regije Serhij Hajdaj.

Lisičansk i obližnji Sjeverodonjeck u fokusu su ruske ofanzive u istočnoj regiji Donbas te se bitka tamo približava “žestokom klimaksu”, rekao je jučer savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga danas je potvrdio gubitak Rai-Oleksandrivka i Loskutivka, koji se nalaze oko pet kilometara od Lisičanska, gdje su ruske snage pokušavale okružiti ukrajinske snage.

Nije rečeno kako će odgovoriti, no guverner Hajdaj je rekao da će se ukrajinska vojska možda morati povući.

“Kako bi izbjegli opkoljavanje, naše zapovjedništvo bi moglo narediti da se vojska povuče na nove pozicije”, rekao je na nacionalnoj televiziji.

“Cijeli Lisičansk je u dosegu njihove vatre. Vrlo je opasno u gradu.”

Rekao je da se do Lisičanska i dalje može doći cestom, te se mogu nastaviti evakuacije civila. Ruska novinska agencija TASS ranije je navela riječi proruskih separatista da je grad okružen i odrezan od zaliha.

Britansko ministarstvo odbrane reklo je danas da se ukrajinske snage koje se drže u Lisičansku i Sjeverodonjecku nalaze pod sve snažnijim pritiskom zbog ruskog nedavnog napredovanja.

“Međutim, ruski pokušaji da dublje opkole i zauzmu zapadnu regiju Donjeck Oblast i dalje su u zastoju”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare