Vijesti

Sve se glasnije priča o rušenju Dodikovog režima, ali koliko je to moguće? Borenović za Raport: Sazrelo je

Sedmicama već unazad opozicija u RS, predvođena SDS-om i PDP-om, provlači u javnost informaciju da bi se režim Milorada Dodika mogao srušiti.

Tipuje se na udružene snage opozicije koje bi imale dovoljan broj glasova i ruku u NSRS za skidanje s vlasti Dodikovog SNSD-a.

Na tom fonu misterioznu izjavu jučer je dao Mirko Šarović, predsjendik SDS-a.

“Uskoro ćemo održati sastanak na kojem ćemo dogovarati način za smjenu Vlade RS. Bit će tu pozvani i poslanik SDS-a Nebojša Vukanović”, rekao je Šarović, ne precizirajući ništa.

Priča uprazno?

Vukanovića je spomenuo jer je on nedavno iskazao nezadovoljstvo unutar stranke, a Šarović očigledno želi reći da ga je “vratio u stranačke okvire”.

No, vratimo se na rušenje Vlade RS.

Dakle, najava Šaravića je prvi konkretan potez na organizaciji opozicije koja bi trebala postati pozicija.

Ipak, Šarović je dao nedovoljno detalja o tome ko će biti na sastanku i kako zamišljaju juriš na Dodikov bastion.

Sudeći prema trenutnoj situaciji u NSRS, Dodik odnosno SNSD ima veliku većinu, uprkos određenim turbulencijama i osipanjima. Opoziciona koalicija SDS-PDP, pa čak i DNS, trebala bi okupiti dodatnih 10+ zastupnika kako bi imali većinu u NSRS i tako bili spremnu za promjenu vlasti.

Zbog toga mnogi smatraju da Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović pucaju uprazno, odnosno pokušavaju nabijati nervozu i pritisak šefu SNSD-a, bez realnog uporišta.

Međutim, Branislav Borenović za Raport potvrđuje da uskoro kreću sastanci čija će tema biti upravo to – rušenje Vlade RS.

“Opozicija je započela aktivnosti na svom budućem djelovanju i tu ćemo razgovarati sa svima koji su zainteresini da se sistem mijenja”, kaže Borenović.

“Nema alternative”

Na pitanje kada je tačno sastanak i gdje, Borenović kao ni Šarović nije htio otkrivati detalje.

“Imat ćemo mnogo sastanka, mnogo razgovora o principima djelovanja u NSRS. Nama ne trebaju kultovi ličnosti niti autokrate već jake institucije i dobri sistemi djelovanja. Na tome ćemo da radimo i da okupimo one koji tako misle”, navodi predsjednik PDP-a.

On ističe da je situacija jako loša – od ekonomske do zdravstvene i da je to postalo neizdrživo i kako je logičan korak promjena vlasti.

Na pitanje koliko je to moguće, Borenović kaže:

“Mi nemamo alterantivu. Mi moramo uklanjati ovaj kancer, moramo stvari mijenjati.

Stvari su definitivno sazrele. Vidite promejne u Banjoj Luci, u Bijeljini, pa čak i u Sarajevu u FBiH. To nam sve govori da je vrijeme da se stvari mijenjaju. Zrelo je”, zaključuje Borenović u izjavi za Raport.

I Nešić najavljuje zajedničke sastanke

Zanimljiva je izjava Nenada Nešića, predsjednika DNA-a, koju je Srna jučer prenijala.

On je rekao da je DNS treća politička partija u RS po zastupljenosti i da su spremni djelovati sa svim opozicionim partijama, prije svega SDS-om i PDP-om.

Nešić je kazao da nemaju razerve prema njima niti otvorenih pitanja i najavio da će veoma brzo biti održan zajednički sastanak predstavnika ove tri partije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare