Politika

Sve se više priča da se Trojka raspada, a SDP približava SDA. Spin?

Posljednjih dana sve su glasnije političke špekulacije da se koalicija poznata pod imenom Trojka (SDP, NiP, NS) raspada.

Krivac je, prema tim istim političkim kuloarima, SDP. Navodno se ova najveća opoziciona i ljevičarska stranka približava nacionalnoj i vladajućoj SDA, s kojim bi zajedno sa DF-om, pravili novu Trojku – SDA, SDP, DF.

Špekulacije su postale glasnije kada je potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić izašao u javnost i naglas iznio zamjerke prema kolegama u SDP-u.

Varnice, iako prirodne između bilo kojih koaliconih partnera, posebno između SDP-a i Naše stranke, traju već duže. Od ispada Irme Baralije (NS) do onih Zukana Heleza (SDP).

No, ipak sudeći prema izjavama iz SDP-a radi se o običnom spinu. Zastupnik ove stranke u Parlamentu BiH za Raport je odbacio bilo kakvu mogućnost probližavanja SDP-a i SDA.

“Mogu se samo nasmijati na tu tezu”, rekao je Magazinović.

Na naše insistiranje da ipak prokomentira takve ‘spinove’ on kaže:

PROČITAJTE  SDA brani Hadžifezbegovića i Kurta te optužuje Trojku: Ovo su komunističke metode progona

“Ne znam kako vi kao medij sa jasnom profilacijom nasjedate na takav spin. Ukoliko se od mene traži komentar mogu reći da su to samo spinovi, koji imaju svoj cilj. Jedan od njih je da destabilizuje partnerstvo SDP sa strankama sa kojima je već partner”, naveo je Magazinović.

Pitamo ga kako komentira izjave Mirsada Čamdžića.

“Ne znam ko je taj čovjek. Ima pravo svako da kaže šta hoće. Ja nisam osoba koja će svojim uključivanjem u takve spinove dati da se taj priča razvija dalje. Dakle, kuhinje iz kojih to dolaze neka nastave to raditi, ali bez mene”, kazao je Magazinović.

Odakle takvi spinovi?

Jedna od najzaslužnijih uopće za pokretanje cijele priče jeste SDP-ov Vojin Mijatović.

On je svojom izjavom da će SDP potpisati zajedničku izjavu sa SDA i DF-om o izmjenama Izbornog zakona BiH pokrenuo cijelu lavinu koja je s pravom probudila duhove sumnji koalicionih partnera.

PROČITAJTE  Magazinović: Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma

Dodatno ulje na vatru jeste šutnja najviših organa SDP-a, na šta je i sam Čamdžić upozorio.

Ipak, treba reći da je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jasno kazao da ova stranka neće spašavati ni Bakira Izetbegović niti njegovu SDA.

S druge strane treba istaći da SDA ima dobar motiv za pokretanje ove priče. Iako ima DF uz sebe, stranci Bakira Izetbegovića potreban je širi politički kišobran koji bi kupio udarce ukoliko dođe do dogovora sa HDZ-om o izmjenama Izbornog zakona. Pored toga, najveći protivnik SDA na izborima bit će upravo stranke Trojke koje su najavile zajednički nastup na izborima. Izetbegoviću i SDA-ovcima jasno je da samo ujedinjena opozicija predstavlja ogroman problem za njih, posebno nakon iskustva s lokalnim izborima, kada su ih kandidati Trojka ‘pomeli’ sa vladajućih pozicija u Kantonu Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare