Svijet

Sve su oči uprte u Ukrajinu. No, kako će Zapad znati da je krenula invazija? Ovo su signali koji se prate

To bi mogao biti cayber napad usmjeren na ukrajinsku energetsku mrežu. Ili kretanje ruskih bataljona i tenkova duž granice i na poligon. Ili možda čak i raketni napad velikog dometa.

Sve su to potencijalni znakovi koje američki i evropski zvaničnici pomno prate i koji bi mogli otkriti da predsjednik Vladimir Putin kreće s invazijom na Ukrajinu. Sa više od 100.000 ruskih vojnika okupljenih duž ukrajinske granice – broj koji nastavlja da raste – vojni i obavještajni zvaničnici pomno razmatraju najnovije taktičke manevre kako bi pokušali predvidjeti kada bi Moskva mogla preći sa prijetnje invazijom na pokretanje jedne, piše CNN.

Američki zvaničnici kažu da pomno prate cayber upade, poput napada koji je prošlog mjeseca pogodio ukrajinsku vladu. Oni ne posmatraju samo ruske trupe koje se skupljaju na granici, već i gdje su pozicionirane, i drže na oku šta Rusija radi sa svojom opremom poput tenkova koji bi bili centralni za svaku kopnenu invaziju.

U isto vrijeme, sadašnji i bivši zvaničnici kažu za CNN da u konačnici možda neće biti jasne dojave za napad na Ukrajinu. Poput tutnjave zemljotresa, možda će postojati malo ili nimalo upozorenja o invaziji prije nego što ona već počne, kažu zvaničnici.

„Ako pogledate opcije nižeg ranga, koje su sve izvršne odmah, sa malo ili bez upozorenja, sa snagama koje su već raspoređene — stvari poput udara ili racije na istoku, proboja s juga, napada iz sjevera — te snage su već na pozicijama i u pravom broju s pravom sposobnošću“, rekao je zapadni obavještajni zvaničnik za CNN.

Bivši direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper rekao je za CNN da SAD možda neće vidjeti početak invazije.

“Ako puca na Kijev ili bilo koji drugi veći grad, onda znate da je to prava stvar”, rekao je Clapper.

Procjena pomaže u objašnjenju zašto su predsjednik Joe Biden i najviši američki zvaničnici upozorili da je ruska invazija neizbježna – što je objašnjenje koje je razbjesnilo ukrajinske zvaničnike – jer Kremlju možda treba vrlo malo vremena prije nego što napad bude pokrenut.

Dok je Bijela kuća rekla da više neće nazivati rusku invaziju “neminovnom”, visoki zvaničnik administracije je rekao da procjena da bi se napad mogao dogoditi “svakog dana” ostaje na snazi jer su Rusi dodali logistiku i održivost svojim snagama na granici, kao i dodatno ofanzivno i odbrambeno oružje.

Ruski zvaničnici su više puta negirali da se spremaju za invaziju na Ukrajinu, optužujući Zapad da je odgovoran za eskalaciju tamošnjih tenzija.

Zvaničnici kažu da postoji razlika između različitih potencijalnih scenarija, da li Rusija ciljano napada Ukrajinu ili se Kremlj priprema za invaziju na zemlju u punom obimu kako bi pokušao zbaciti vladu u Kijevu. U potonjem slučaju, Rusima bi bilo potrebno više trupa duž granice, kažu zvaničnici, a satelitski snimci bi zabilježili kontinuirano nagomilavanje koje Zapad posmatra već mjesecima.

“Mislim da matematika nije tako jednostavna kao da kažemo, postoji magičan broj (bataljonskih taktičkih grupa)”, rekao je zapadni zvaničnik.

“To je samo generalno govoreći, više nego što sada vidimo.”

Ali zvaničnici su upozorili da bi Putin takođe mogao da počne korištenjem artiljerije velikog dometa da napadne Ukrajinu, gdje kopnene snage ne bi morale da budu u dometu.
Ipak, jedna od ključnih stvari na koje SAD gleda je kada značajan broj ruskih snaga napusti svoja područja za obuku u blizini granice i krene u dometu gađanja svojih ciljeva, a to su specifične kopnene pozicije, rekao je jedan zvaničnik administracije.

Još jedan signal koji američki zvaničnici prate je kretanje ruskih tenkova, rekao je jedan američki zvaničnik. Jedan od znakova da bi se ruska vojska mogla spremati za invaziju je ako počnu da se kreću oko tenkova na granici, ili ih uključuju ili isključuju, rekao je zvaničnik, jer ako sjednu tamo i ne pomjere se nekoliko dana, nafta bi mogla da se smrzne.

Ako ih uključuju i isključuju, to sprečava da se to dogodi – što znači da bi tenkovi bili spremni za brzo polazak. Do sada, rekao je zvaničnik, tenkovi samo stoje tamo, prema komercijalnim satelitskim snimcima.

Vrijeme u Ukrajini također bi moglo igrati ulogu, a procjenjuje se da bi niže temperature – i smrznuti teren – olakšali ruski upad.

Američki i ukrajinski zvaničnici kažu da postoji velika očekivanja da bi bilo kakva ruska invazija mogla biti izvedena u sprezi sa ofanzivnom cayber agresijom na Ukrajinu.

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, osumnjičeni ruski hakeri poremetili su ukrajinsku kritičnu infrastrukturu u više navrata, uključujući isključenje struje u dijelovima zemlje 2015. i 2016. godine.

“Cayber je idealan alat za Rusiju za korištenje prije invazije”, rekao je John Hultquist, potpredsjednik za analizu obavještajnih podataka u firmi za kibernetičku sigurnost Mandiant, koji pomno prati rusku hakersku grupu optuženu za poremećaje 2015. i 2016. godine.

“Možete koristiti (cyber operacije) da budete agresivni, da signalizirate (namjeru) i potencijalno narušite utjecaj vašeg protivnika prije nego što meci polete ili bez neophodnog eskaliranja situacije u rat.”

Zvaničnici kažu da Rusija već koristi takozvane tehnike hibridnog ratovanja — nekonvencionalne taktike poput cayber-napada, informatičkog ratovanja i čuvenih „malih zelenih ljudi“ na koje se Rusija slavno oslanjala uoči svog napada na Krim 2014. — što otežava da se bilo koji incident označi kao definitivan signal da se Moskva sprema na eskalaciju, navodi CNN.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare