Svijet

Sve više evropskih zemalja ide u novo zatvaranje. Dosta ih je uvelo policijski sat

Samo danas su dvije evropske zemlje, Engleska i Austrija, najavile da ulaze u novi lockdown. Time su se priključile rastućem broju evropskih zemalja koje zbog nezaustavljivog porasta broja zaraženih koronavirusom uvode neku vrstu lockdowna.

Među europskim zemljama u kojima je na snazi ili je najavljen lockdown su: Njemačka, Francuska, Engleska, Austrija, Belgija, Španija, Grčka, Italija, Irska, Slovenija…

U nekim zemljama najavljen je vrlo strogi lockdown, koji uključuje u policijski sat, dok su u nekim zemljama nove mjere ipak nešto blaže. No ono što je svima zajedničko je da uvode drastične mjere kojima je cilj usporiti širenje koronavirusa kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenih sistema.

Novi lockdown u Austriji najavio je kancelar Sebastian Kurz.

“Situacija je jasna. Ako ne poduzmemo nešto odmah, imat ćemo preopterećenje na odjelima intenzivnog liječenja”, rekao je Kurz.

Nove stroge mjere na snagu stupaju u ponoć u utorak.

Vjerovatno najstroža mjera koja se uvodi je policijski sat pa tako Austrijanci neće smjeti napuštati svoje domove u periodu od 8 navečer do 6 ujutro, a iznimke će biti rijetke.

Otkazuju se sva javna događanja i zatvaraju se hoteli (s izuzetkom poslovnih putovanja). Restorani će naredna četiri sedmice biti zatvoreni, ali dostava hrane će biti dozvoljena.  Osim toga, obustavljaju se sportska događanja. Otvoreni ostaju i dućani i frizerski saloni.

Sve firme koje to mogu trebale bi prijeći na online način rada. Vrtići, osnovne škole i trgovine će ostati otvorene, ali srednje škole i univerziteti prelaze na online način rada.

Tvornice nastavljaju s radom, baš kao i sektor ličnih  usluga. Uvode se i ograničenja prilikom posjećivanja.

Boris Johnson najavio novi lockdown u Engleskoj

Engleska će ući u drugi lockdown na mjesec dana, a premijer Boris Johnson se tim povodom obratio javnosti.

Za razliku od lockdowna koji je u Engleskoj uveden ovoga proljeća, škole i fakulteti će ostati otvoreni. Lockdown na snagu stupa u četvrtak i trajat će do 2. decembra.

Građani će moći putovati u inozemstvo isključivo zbog posla. Premier Liga se nastavlja, ali će amaterski sportovi biti stavljeni na čekanje.

Johnson je naveo neke od izutetaka zbog kojih građani mogu napustiti svoje domove – odlazak u školu/na fakultet, posao (u slučaju da se ne može raditi kuće), vježbanje i rekreacija na otvorenom, medicinski razlozi, kupovina osnovnih namirnica i briga za druge.

Belgija u petak najavila strogi lockdown, uveden policijski sat

Jedna od zemalja koje su u drugom valu najteže pogođene epidemijom koronavirusa je Belgija, čiji premijer Alexander De Croo je u petak rekao da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka “strogi lockdown”.

“Naša se zemlja nalazi u vanrednom zdravstvenom stanju. Pritisak na bolnice je ogroman, a osoblje čini nadljudske napore svaki dan kako bi spasili živote”, izjavio je De Croo.

Na sastanku premijera s čelnicima belgijskih regija donesene su odluke o zaoštravanju mjera koje će vrijediti do 13. decembbra, s tim da će se 1. decembra razmotriti treba li ostaviti i dalje te mjere.

Donesena je odluka da se od ponedjeljka zatvaraju trgovine, osim trgovina hranom i apoteka. Ostaje moguće naručiti robu u svim dućanima preko interneta i doći po nju ili naručiti dostavu.

Rad na daljinu, gdjegod je to moguće, postaje obvezan. Porodice mogu primati u goste samo jednu osobu, a samci mogu primiti dvije osobe, ali ne u isto vrijeme. Ostaje na snazi i odluka od prije sedam dana da se okupljanje vani ograniči na najviše četiri osobe.

Policijski sat od ponoći do 5 ujutro ostaje i dalje na snazi u cijeloj Belgiji, s tim da su dvije od tri belgijske regije, Valonija i regija glavnog grada Bruxellesa, uvele policijski sat od 22 do 6 sati, što ostaje i dalje na snazi.

Od ponedjeljka se zatvaraju i frizerski i kozmetički saloni, dok su kafići i restorani još od ranije zatvoreni.

Macron najavio strogi lockdown u Francuskoj

Dan prije nego što je to napravio belgijski premijer, lockdown je za područje cijele Francuske najavio i predsjednik te zemlje Emmanuel Macron.

Proglasio je strogi lockdown koji je na snagu stupio jučer i trajat će najmanje do 1. decembra.

“Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze”, rekao je Macron prilikom obraćanja javnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare