BHDoktor

Sve vrijeme smo zeleni čaj pili na pogrešan način?

Iako su mnoge studije nebrojeno puta potvrdile prednosti ispijanja zelenog čaja, postoje određene stvari koje morate da imate na umu ako želite da iskoristite ovaj “čarobni čaj” na najbolji mogući način.

Za početak, preporučuje se konzumacija dvije do tri šoljice zelenog čaja dnevno i to ne bi trebalo da prekoračite.

Postoje još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom konzumiranja zelenog čaja.

Jedna od najvećih zabluda kod konzumiranja zelenog čaja jest da će on, ako ga popijete odmah nakon obroka, čarobno izbrisati sve kalorije koje ste upravo pojeli.

Ali, budući da tijelo sve proteine koji ste unijeli putem hrane tek treba da probavi, konzumiranje zelenog čaja odmah nakon obroka moglo bi da našteti ovom procesu, tako da bi to svakako trebalo da izbjegavate.

Ne samo da će zbog toga konzumiranja vrućeg čaja on biti neukusan, već možete da povredite želudac i grlo. Neka vaš zeleni čaj bude topao, a nikako potpuno vruć.

Nakon noćnih sati tokom kojih niste ništa unijeli u organizam, trebali biste da konzumirate nešto lagano i umirujuće što budi vaš metabolizam.

Zeleni čaj sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremetiti probavu. Bilo bi idealno konzumirati ga između obroka, piše Times Of India.

Većina nas obožava da doda med zelenom čaju jer je to zdrava alternativa šećeru i dobrog je ukusa. Međutim, ako med dodate u vruć zeleni čaj, velika je vrovatnoća da će se nutritivna vrijednost meda uništiti.

Mnogi ljudi piju tablete sa jutarnjom šoljicom zelenog čaja. To može da bude izuzetno štetno jer se hemijski sastav vaše tablete može pomiješati sa vašim zelenim čajem što dovodi do kiselosti. Stoga se preporučuje da tablete pijete sa običnom vodom.

Samo zato što je zeleni čaj zdrav, ne znači da možete piti neograničen broj šoljica tokom dana. Baš poput čaja ili kafe, i zeleni čaj sadrži kofein. Pretjerivanje s dnevnom konzumacijom kofeina može da izazove štetne nuspojave uključujući glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost kao i tjeskobu.

Previše zelenog čaja također bi moglo da smanji apsorpciju gvožđa u tijelu. Obavezno se držite dvije do tri šoljice dnevno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare