Vijesti

Svečana akademija povodom godišnjice osnivanja: Snažne Oružane snage BiH garancija su opstanka i stabilnosti države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da su stabilne i jake Oružane snage glavna garancija opstanka i stabilnosti Bosne i Hercegovine i poluga koja nikada ne smije biti dovedena u pitanje.

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu večeras je održana Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja.

Čelni ljudi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH zajedno su danas istakli ponos i zadovoljstvo postignutim rezultatima u protekloj godini, iako je i ova godina bila puna političkih i finansijskih izazova.

Na Svečanoj akademiji uručene su i Zlatne plakete Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH najuspješnijim vojnim jedinicama u protekloj godini.

Svečanoj akademiji prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, ministar odbrane Sifet Podžić te brojni drugi domaći i strani zvaničnici i gosti. A prisutnim se obratio član Predsjedništva BiH Komšić. On je istakao da su se OS BiH pokazale kao jedna od najvitalnijih institucija koja je sposobna obavljati svoje zadaće.

Kredibilitet OS BiH konstantno raste

“Dan oružanih snaga Bosne i Hercegovine je dan podsjećanja na doprinos mnogih koji su uložili mnogo znanja, volje i truda u proces uspostave Oružanih snaga BiH. Iako se radilo o kompleksnom procesu, zašto je bilo potrebno dosta odlučnosti, strpljenja, danas, 17 godina od osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je proces uspostavljanja Oružanih snaga BiH jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi”, rekao je Komšić.

Ističući kako Oružane snage BiH danas predstavljaju faktor sigurnosti i stabilnosti u cijeloj državi, Komšić je kazao da je OS pouzdan partner svim građanima države. Kao i institucijama i našim saveznicima na međunarodnom planu.

“Kredibilitet i značaj oružanih snaga BiH iz godine u godinu rastu. A vodstvo i pripadnici OS dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu. Samo u ovoj godini, OS BiH je uspješno učestvovao u šest međunarodnih vojnih vježbi. Time su nastavili tradiciju uspješne saradnje sa saveznicima. Saradnje koja se ranijih godina ogledala kroz uspješno učešće u mirovnim misijama”, kazao je Komšić.

“Jedna od najvitalnijih bh. državnih institucija”

Komšić je naglasio da su se Oružane snage i ove godine pokazale kao jedna od najvitalnijih bh. državnih institucija koja može obavljati svoje zadatke. On je dodao da je i ove godine nastavljena kontinuirano dobra saradnja s NATO savezo. Ali i konstatovano da OS BiH može postizati odlične rezultate po NATO standardima.

Komšić je dalje kazao kako OS predstavlja glavni motor NATO integracija Bosne i Hercegovine. Pozvao je nadležne vlasti da dalje nastave jačati status i kapaciteta Oružanih snaga BiH.

“Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage glavna su garancija opstanka i stabilnosti Bosne i Hercegovine. I poluga koja nikada u bilo čemu ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi ponovo vode ratovi i kada neke zemlje krše međunarodno pravo i vrše agresiju, značaj Oružanih snaga je u potpunosti prvorazredan”, poručio je Komšić.

Međunarodne misije

Ministar odbrane BiH Podžić je istakao da pripadnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane zaslužuju čestitke na ovaj datum. Jer su u protekloj godini ostvarili izvanredne rezultate.

“Posebno želim istaći uspjeh koji je ostvarila naša bataljonska grupa lake pješadije u finalnom ocjenjivanju borbene spremnosti realizovanom od strane ocjenjivača iz NATO-a i partnerskih zemalja. Ocjenom odličan osigurali smo mjesto Oružanim snagama u NATO-vom bazenu snaga spremnih za učešće u novim misijama”, kazao je Podžić.

Naglasivši da je BiH sa svojim Oružanim snagama spremna braniti međunarodni mir i demokratske vrijednosti, Podžić je kazao da su ti uspjesi postignuti uprkos mnogim opstrukcijama.

“Zbog zastoja u političkom odlučivanju prvi put nakon 20 godina ove godine nismo nastavili učešće ni u jednoj misiji. Uprkos našoj želji i potrebama Oružanih snaga. Zato apelujem i pozivam novoizabrane članove Predsjedništva BiH da omoguće što je prije moguće nastavak učešća naših vojnika u misijama UN-a, NATO-a i EU-a”, kazao je Podžić.

Podžić je zahvalio NATO štabu u Sarajevu. Te komandi EUFOR-a i drugim međunarodnim i partnerskim zemljama na svakoj vrsti pomoći u razvoju Oružanih snaga BiH.

“Oružane snage jedina legalna i legitimna vojna sila u BiH”

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović podsjetio je da su Oružane snage BiH jedina profesionalna, legalna i legitimna vojna sila Bosne i Hercegovine.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine su proteklih godina profesionalno i odgovorno izvršavale zakonom propisane zadatke i misije u zemlji i inostranstvu. Te su stekle povjerenje institucija vlasti i stanovništva. I, što je za nas također bitno, stekle i ugled u međunarodnoj zajednici. Za to vrijeme, bez obzira na poteškoće koje smo imali, ostvarili smo brojna dostignuća. Značajan napredak, ali i zapažene rezultate”, kazao je Mašović.

Istakao je kako će Oružane snage i u budućnosti ostati potpuno opredijeljene provedbi i razvoju konceptu operativnih sposobnosti. Mašović je kazao da su protekle godine ostvareni zapaženi uspjesi u vojnim vježbama na području BiH.

“Oružane snage BiH prvenstveno rade na podmlađivanju personala”

“Oružane snage BiH prvenstveno rade na podmlađivanju personala. Jačanju kapaciteta prijemom vojnika, podoficira i oficira. Tako da smo tokom ove godine primili više od 600 novih pripadnika za potrebe Oružanih snaga BiH”, kazao je Mašović.

On je također kazao da očekuje adekvatnu podršku OS BiH koja će osigurati provođenje svih njihovih zadataka. Te u konačnici osigurati kredibilitet Bosne i Hercegovine na međunarodnom i regionalnom planu.

Mašović je naglasio da su OS BiH potpuno posvećene implementaciji svih NATO normi i standarda. Naglasio je da posebno ohrabruje podrška strateških partnera i prijatelja, prvenstveno NATO-a.

“Znamo da nismo sami na našem euroatlantskom putu i da imamo jaku bilateralnu podršku naših strateških partnera na putu jačanja i modernizacije Oružanih snaga”, poručio je Mašović.

Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja
Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja
Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja
Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja
Svečana akademija povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihovog osnivanja


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare