Šveđani počeli masovno kupovati maske i bez preporuka

153

Samo pola sata prije nego što će glavni državni epidemiolog Anders Tegnell, kao i svakog utorka i četvrtka, objaviti posljednje podatke o epidemiji koronavirusa, švedski premijer Stefan Löfven sazvao je svoju konferenciju za novinare.

Nije rekao ništa posebno novo, osim što je pozvao Šveđane da izbjegavaju gužvu u trgovačkim centrima na Black Friday, ali je poslao poruku da više neće pasivno pratiti Tegnella i Zavod za javno zdravstvo, nego će sam postati stjegonoša borbe protiv pandemije.

Budući da situacija nije optimistična i da su epidemiološke mjere i dalje relativno blage (javna okupljanja ograničena su na osam osoba, ali ne i privatna i poslovna), mnogi su Šveđani odlučili otići i korak dalje od nacionalnih javnozdravstvenih preporuka i naoružati se maskama, piše Index.

Jedan je privatni lanac apoteka objavio kako je prošle sedmice prodao 700.000 maski, ili devet puta više nego u bilo kojoj sedmici oktobra. Državne apoteke, koje imaju najveći tržišni udio u Švedskoj, prije pandemije prodavale su oko 100.000 maski godišnje, a samo u prvih deset mjeseci 2020. godine prodale su gotovo pet miliona maski.

Da zabrinutost raste pokazuje i redovita anketa dnevnog lista Dagens Nyhetera i Ipsosa koja otkriva da je 82 posto Šveđana zabrinuto zbog opterećenja zdravstvenog sistema. Iako mu je popularnost ponešto opala, Tegnella i dalje podržava 65 posto ispitanika (u oktobru 72 posto), a 44 posto Šveđana smatra da javnozdravstvene vlasti ne poduzimaju dovoljno u suzbijanju epidemije.