Tobias Billstrom, šef diplomatije Švedska najavio novu politiku ove države prema kurdskoj miliciji
Svijet

Švedska će se distancirati od kurdske milicije da zadobije povjerenje Erdogana

Nova švedska distancirat će se od kurdske milicije YPG dok pokušava zadobiti odobrenje Turske za pridruživanje NATO-u. Izjavio je ovo švedski ministar vanjskih poslova za Švedski radio u subotu.

Milicija YPG sirijskih Kurda i njen politički ogranak PYD smatra se produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je pokrenula pobunu protiv Turske 1980. godine i koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom grupom.

Švedska, zajedno sa Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih članica NATO-a, podržava YPG u borbi protiv Islamske države.

Turska je, međutim, obećala da će blokirati zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u ako ne prestane podržavati miliciju.

“Previše je bliska veza između ovih organizacija i PKK-a m da bi to bilo dobro za odnos između nas i Turske”, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom za javni servis Švedskog radija.

“Primarni cilj je članstvo Švedske u NATO-u”, kazao je.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana prije nego što premijer Ulf Kristersson treba otputovati u Ankaru. Tamo će pokušati uvjeriti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da omogući Švedskoj da se pridruži vojnom savezu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u ovoj godini, kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Molbu je odobrilo 28 od 30 članica NATO-a. Nordijske zemlje saopćile su u ovoj sedmici kako su optimistične da će Mađarska također odustati od svojih primjedbi, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare