Svijet

Švedska preporučuje četvrtu dozu vakcine za starije od 80 godina: ‘Moraju ojačati imunitet‘

Švedska zdravstvena agencija objavila je u ponedjeljak da bi osobe stare 80 i više godina trebale primiti i drugu booster dozu protiv koronavirusa, odnosno ukupno četiri doze vakcina kako bi ojačale imunitet usred rapidnog širenja varijante omikron.

Preporuka se odnosi i na osobe koje žive u domovima za starije, kao i na one koji žive kod kuće, ali ih posjećuje stručno osoblje koje im pomaže u svakodnevnim aktivnostima.

Druga booster doza trebala bi se primijeniti najranije četiri mjeseca nakon prve booster doze, navodi zdravstvena agencija u svom saopćenju, kako prenosi Reuters.

Švedska je početkom ove godine zabilježila rekordne brojeve novozaraženih što je pripisano brzom širenju omikrona.

Tamošnje vlasti planiraju uklanjanje ograničenja i reduciranje testiranja već tokom ovog mjeseca, a pritom se oslanjaju na booster doze kao i na činjenicu da omikron izaziva slabije simptome što smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

No infekcija se još uvijek širi. Zdravstvena agencija izvještava da se posljednjih sedmica bilježi sve veći broj slučajeva među skupinama s povećanim rizikom od razvoja težih oblika bolesti, kao što su upravo osobe koje žive u domovima za starije.

– Booster doza pojačava zaštitu. Zbog toga vjerujemo da će ljudi od 80 godina i oni stariji imati koristi od druge booster doze – rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Kao i kod prve booster doze, i ovaj put riječ je o vakcinama Pfizer/BioNTech i Moderna.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare