Svijet

Švedska procjenjuje svoj odgovor na pandemiju: Nije pitanje hoćemo li se promijeniti nego kako

Švedska je u utorak objavila da osniva komisiju koje će procijeniti odgovor zemlje na pandemiju koronavirusa, reagirajući tako na kritike vezane uz veliki broj umrlih koji daleko nadmašuje brojke iz njenog susjedstva.

Više od 5.300 Šveđana povezanih sa zarazom covidom-19 je umrlo, dok je taj broj u Norveškoj 250, u Danskoj 600, a u Finskoj 325 umrlih, a sve one imaju broj stanovnika za polovinu manje od Švedske.

Švedska je, za razliku od ostalih skandinavskih zemalja, odlučila da ne zatvara škole i privredu u pandemiji, kako bi se na taj način borila protiv širenja virusa.

“Nije pitanje hoće li se Švedska promijeniti kao rezultat ovoga (propitivanja) – pitanje je kako”, rekao je na konferenciji za medije švedski premijer Stefan Lofven.

Komisija ima široki mandat da utvrdi kako je virus dospio u Švedsku, kako se širio, da propita odgovore vlade i drugih vlasti te učinak na jednakost.

Švedski odgovor na izbijanje epidemije, koji se uglavnom oslonio na dobrovoljne mjere i zdravorazumska pravila o higijeni, doveo je do toga da su njeni susjedi i druge evropske zemlje u konačnici zatvorile svoje granice za švedske turiste. Broj umrlih, iako je razmjerno velik, još je manji nego u nekim drugim evropskim zemljama, poput Britanije, koja ima jednu od najgorih stopa umrlih na svijetu.

Kritike u Švedskoj uglavnom su bile usmjerene na stopu smrtnosti zabilježenu među starijim ljudima, smještenim u domove za starije,  koji čine većinu umrlih, kao i na kasni početak provođenja testiranja u zemlji.

Čelnik Agencije za javno zdravstvo kazao je da je Švedska slijedila ustanovljenu praksu. Anders Tegnell, čovjek koji je bio glavni autor švedske strategije borbe s virusom, rekao je Reutersu da ostaje nejasno je li uspostavljanje karantina bilo učinkovito. Komisija će izvještaj o njegi za starije podnijeti u novembru, no njeni konačni zaključci uslijedit će tek 2022., uoči izbora koji će se održati u zemlji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare