Svijet

Švedska uskoro postaje prva zemlja “bez dima” u Evropi: Evo šta to znači

Dok Svjetska zdravstvena organizacija danas obilježava "Svjetski dan bez duvanskog dima", Švedska, koja ima najnižu stopu pušenja u Evropskoj uniji, blizu je da se proglasi zemljom "bez pušenja".

Naziv "zemlja bez pušenja" dobija zemlja kada ima manje od 5 odsto pušača na dnevnoj osnovi.

Mnogi stručnjaci odaju priznanje decenijskim kampanjama i zakonima protiv pušenja, dok drugi smatraju da je to postignuto zbog sve veće rasprostranjenosti "snus-a", ​​bezdimnog duvanskog proizvoda koji je zabranjen drugdje u EU, ali se u Švedskoj prodaje kao alternativa cigaretama, ističe se u analizi AP-a.

Šta god da je razlog, prekretnica od 5 odsto je sada na dohvat ruke. Samo 6,4 odsto Šveđana starijih od 15 godina su 2019. godine bili pušači, što je najniže u EU i daleko ispod prosjeka od 18,5 odsto, prema statistici agencije Eurostat.

Podaci Agencije za javno zdravlje Švedske pokazuju da je stopa pušenja od tada nastavila da opada, dostigavši 5,6 odsto prošle godine.

Čini se da Šveđani koji brinu o zdravlju, uključujući i mlađe generacije, dobro razumiju rizike pušenja. Prije dvadeset godina, gotovo petina stanovništva su bili pušači, što je u to vrijeme bila niska stopa u svijetu.

Od tada, mjere za obeshrabrivanje pušenja su smanjile stope pušenja širom Evrope, uključujući zabranu pušenja u restoranima.