Svijet

Švedska uvodi najstrožije mjere do sada. Premijer: Radi se o životu i smrti

Švedska vlada u petak je uvela do sada najstrožije mjere suzbijanja širenja covida-19 u drugom valu pandemije, a koje uključuju preporuke za nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza i zatvaranje privrednih aktivnosti koje nisu neophodne.

Švedske vlasti do sada su se tvrdoglavo opirale uvođenju karantina i tokom pandemije držale su otvorenima škole, preduzeća i restorane.

No težak drugi val pandemije s rekordnim brojevima novozaraženih gotovo svake sedmice u posljednja dva mjeseca, natjerao je vladu da poduzme više.

Premijer Stefan Lofven u petak je rekao da će se sve privredne aktivnosti koje nisu neophodne, poput teretana, bazena i biblioteka, zatvoriti do 24. januara.

Također je rekao da vlada sada preporuča nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza u najfrekventnijim satima.

” U pandemiji se radi o životu i smrti. Činimo šta smo činili tokom cijele pandemije, prave mjere u pravo vrijeme. I to je to”, rekao je Lofven.

S gotovo 8.000 smrtnih slučajeva, broj umrlih od covida-19 po stanovniku nekoliko je puta veći nego u susjednim zemljama, no niži je nego u nekim evropskim državama koje su se opredijelile za karantin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare