Svijet

Švedski scenario nakon skoro tri mjeseca dao rezultate

U protekla 24 sata u Švedskoj nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica koronavirusa, prvi put od 13. marta, saopćili su danas zdravstveni zvaničnici.

Reuters, međutim, napominje da tokom vikenda često dolazi do kašnjenja prilikom prijavljivanja podataka u vezi sa virusom u Švedskoj.

Portparol švedske zdravstvene uprave rekao je da se dešavalo da se tokom vikenda broj preminulih poveća za samo jedan ili dva, ali da se narednih dana, kada stignu svi podaci, bilježio oštriji porast u broju žrtava.

Ukupno je do sada od posljedica koronavirusa u Švedskoj preminulo 4.395 ljudi.

Prema podacima stranice Worldometers, u posljednja 24 sata zabilježeno je još 429 slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 37.542.

Švedsku su, zbog otvorenog pristupa pandemiji, koji je mahom bio zasnovan na dobrovoljnom održavanju distance u odnosu na druge ljude i osnovne higijene, pojedinci kritizirali, navodeći da je riječ o opasnom eksperimentu, dok je Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila taj pristup kao model za budućnost.

Švedska je prošle sedmice zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi, po glavi stanovnika, tokom perioda od sedam dana, pokazuju podaci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare