Svijet

Švedski virolog brani taktiku svoje zemlje: 99 posto zaraženih nije svjesno da ima virus. Jedina mjera je pranje ruku

Švedski virolog Johan Giesecke tvrdi da se 600.000 stanovnika Stokholma do sada zarazilo virusom Covid-19, kao i da 99 posto zaraženih nije svjesno da ima virus.

Giesecke, koji je jedan od najeminentnijih švedskih virologa, savjetnik švedske vlade i savjetnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je za švedsku SVT televiziju da većina zaraženih to nije ni primijetila, ali i da je bilo nekih koji su imali lakše simptome i nekih koji su bili teško bolesni i umrli su.

„Njihov udio je veoma mali u ukupnom broju zaraženih“, rekao je Giesecke.

Giesecke, koji radi i u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu poznat je i po svom stavu o mjerama.

„Mjere koje poduzimamo protiv pandemije trebale bi biti zasnovane na dokazima. Vidimo da je vrlo mali broj zemalja uveo mjere koje su bile potkrijepljene dokazima“, rekao je on, prenosi portal Daily Wire.

Prema njegovim riječima, jedina mjera koja djeluje jeste pranje ruku.

„Ali ostalo poput zatvaranja granica, škola, socijalno distanciranje, nema nauke koja stoji iza većine njih“, rekao je Giesecke i dodao da će većina demokratskih država imati slične ishode bilo zatvaranja ili ne.

Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, 11 posto stanovnika Stokholma razvilo je antitijela na Covid-19.

U Švedskoj je do sada od koronavirusa oboljelo 15.322, a preminulo 1.765 osoba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare