Željko Komšić i ambasador Alkalaj jučer su odigrali kao i Rusija
Politika

Sven Alkalaj je sinoć zahvaljujući Komšiću napravio diplomatski debakl kojim nas je stavio na stranu Rusije

Sven Alkalaj, bh. ambasador pri UN-u, jučer nas je svrstao na istu stranu s Rusima.

Time nas je komšićevska politika konfrontacije sa ono malo prijatelja koje imamo na zapadu, dodatno udaljila od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva probosanske ideje.

No, krenimo redom.

Prije same sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, odvijala se politička drama preciznije nezvanični sukob Željka Komšića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Poenta je bila u tome ko će se obratiti u UN-u – Alkalaj koji je od Komšića dobio zadatak da pljuje po Christianu Schmidtu ili Turković koja bi to uradila isto samo možda u manjoj količini.

Tokom svog obraćanja, Alkalaj je ustvari bio samo produžena ruka galamdžija u BiH, ustvari najvećih krivaca što izmjene Izbornog zakona BiH nisu bile bolje.

Kukaju i galame oni koji ništa ne rade

Još jučer je ambasador SAD u BiH Michael Murphy u svojoj kolumni upozorio da oni koji ‘ruše’ Schmidta trebaju pripaziti šta rade.

Murphy je jasno kazao da su svi oni koji sad kukaju, imali 27 godina da mijenjaju Dejton koji je diskriminatoran. Međutim, oni su radili na tome da svaki mogući dogovor uruše, krenuvši od Aprilskog paketa. Uporedo s tim, obećavali su političke ublehe poput ‘100% BiH’ ili ‘Milion potpisa za građanski BiH’.

Te politike do sada su odbijale svaki mogući dogovor ili kompromis očekujući da će doći do nekog ‘savršenog’ rješenja. U međuvremenu, lobiranje su prepustili antibosanskim snagama a vanjsku politiku urušili uhljebarenjem i podobnim stranačkim kadrovima.

Kao predstavnik te politike koja cijelo vrijeme s rukama u džepovima pokušava zadržati status quo, Alkalaj je opleo kako je Schmidt ugrozio demokratiju BiH.

U dijelovima svog obraćanja, Alkalajeve tvrdnje nisu daleko od realnosti, posebno u dijelu da je termin Schmidtove objave bio pogrešan. Kao i dio da ide naruku HDZ-u.

Ali, preskočio je kazati da to naruku ide i SDA-u.

Alkalaj nije spomenuo niti jednom da su najveći krivci upravo njegovi nalogodavci koji ne žele dogovor niti je spomenuo da je Ustav BiH sam po sebi diskriminatoran, neovisno od Schmidtovih rješenja.

On je optužio Schmidta da je njemu, kao Jevreju, oduzeto političko pravo kandidiranja, što je potpuna neistina. Njemu, kao Jevreju (i ne samo njemu već i Romima i Ostalima), to pravo oduzima sam Ustav BiH. Ne Schmidt. A, Schmidt i da hoće, ne može mijenjati Ustav. Za razliku od njegovih nalogodavaca.

I dok je predstavnik SAD u UN-u pohvalio što je Schmidt napravio neophodni korak kako bi spriječio nastavak blokade FBiH, Alkalaj je govor usmjerio u pravcu kojim su išli Rusi.

Sven Alkalaj = Ruski ambasador

SAD su pohvalile izmjene jer su spriječile blokadu vlast, odnosno to da još četiri godine premijer ostane Fadil Novalić.

No, Alkalaj je optužio Schmidta da je napravio krivično djelo. Posebno je istakao da je Schmidt tu da destabilizira situaciju u BiH.

Isto je rekla ambasadorica Rusije u UN-u.

“Povećane aktivnosti visokog predstavnika ne samo da su dio odvojene realnosti, nego se njima stvaraju nove prijetnje po mir i stabilnost, što je u suprotnosti s njegovim zadacima. To vodi ka dodatnim komplikacijama. Želim naglasiti da tek sada nakon nepopularnih dešavanja s izmjenama Izbornog zakona, tek sada se govori o urušavanju suvereniteta. Ovo neokolonijalno tijelo treba zatvoriti”, poručila je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kulin Ban
Kulin Ban
2 mjeseci

Pojma vi nemate sta je politika, dupelisci

BOSANAC IZ DNA KACE
BOSANAC IZ DNA KACE
2 mjeseci

Sven Alkalaj poslao jasnu poruku: “OHR je prevario glasače u BiH”