Politika

Svetlana Cenić o Dodikovim potezima: “To se gospodo zove državni udar”

Milorad Dodik, lider SNSD i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne prestaje sa svojim provokacijama. Tako je Dodik najavio kako će RS, zbog blokade državnih institucija (koju vodi upravo Dodik) osigurati plate za sve uposlene iz RS u državnim institucijama, odnosno svima kojima se plate isplaćuju iz državnog budžeta.

Kao posljedica ove blokade institucija BiH i neusvajanja budžeta, vrlo je moguće da CIK ne bude u mogućnosti provesti izbore naredne godine. Danas je član Republičke izborne komisije RS-a Aleksandar Radeta, kako je RS sposobna da sama provede izbore.

Analitičarka Svetlana Cenić je upozorila kako su ovakvi koraci i najave Dodika i njemu bliskih funkcionera posebna vrsta državnog udara.

– Molim vas prestanite ovu situaciju kada državne institucije ne rade nazivati političkim i međustranačkim problemom. Ako se onemogućava dvjema trećinama zaposlenih da prime platu, ako se govori da će se isplatiti nezakonito samo Srbima, da će biti planirano i u narednom budžetu RS, da će RS organizovati izbore na svojoj teritoriji 2022, to se, gospodo, zove državni udar i tu se podižu krivične protiv svakog ko ne izvršava ustavne i zakonske obaveze. To nema veze sa biti veliki ili mali Srbin ili sa ljubavlju prema RS, već ima veze sa vladavinom prava. “Kao posebna vrsta državnog udara navodi se i državni udar odozgo, koji izvodi predsednik ili monarh, u pokušaju da proširi svoju vlast, što se može odigrati u autokratskim društvima. Da ne bude zabune”, napisala je Cenić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare