Svijet

Svi gledaju na istok Evrope, ali prava gužva je na Mediteranu: Ovako uzavrelo nije bio 75 godina!

Mediteran je uzavreo više nego ikada u posljednjih 75 godina, u njemu je koncentrirano više ratnih brodova i razornog oružja nego za suvremenih srednjoistočnih ratova – javljaju glasila dovoljno imućna da ubace izvjestitelje gdje se o tome zna više, makar u lobije glavnih NATO-vskih stožera.

Mediteran je opet, jače nego u doba “hladnog rata”, postao poligon za natezanje konopa, stol za kršenje ruke, prenosi “Jutarnji list”.

Pomorska prisutnost

Sjedinjene Države Amerike su znatno ojačale svoju pomorsku nazočnost. Naime, samo jedinice u međunarodnim vodama ne moraju zahtijevati saglasnost evropskih saveznica, budu li se morale umiješati u ukrajinsku krizu.

Sve ostale morale bi proći ili kopnom ili zračnim prostorom nekih od evropskih članica, a Njemačka prva ne kani dati suglasnost za ozbiljniju vojnu akciju, kao ni u doba promašene intervencije u Iraku. Rusija nimalo ne zaostaje.

Moskva je objavila da s Baltika šalje u Mediteran šest desantnih brodova, od kojih svaki može iskrcati po 60 tenkova i po 1800 vojnika, štiteći ih s palube topovima i raketama. Ako zaista prođu kroz Dardanele i Bosfor, bit će u prigodi pomoći eventualan ruski napad na Ukrajinu i s mora.

Ukrajina bi se našla u poluobruču Bjelorusije i Rusije, a i moldavske Transdnjistrije, pomoć bi joj mogla stići kopnom preko granica s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom, ali teško je zamisliti da bi ijedna od njih riskirala vojni angažman, u strahu od Rusa koji su ih znali podjarmiti kroz stoljeća.

Doduše, Moskva zasad javlja samo o slanju tih desantnih brodova u Mediteran.

Tamo za petnaestak dana stižu i dva ruska ratna broda iz posljednje sovjetske faze, raketna krstarica Varjag (svojedobno Červona Ukraina) i raketni razarač Admiral Tribuc.

U ruskoj vojnoj bazi u sirijskoj luci Tartus su bitno suvremeniji ruski ratni brodovi: raketna fregata “Admiral Grigorovič” (nazvana po posljednjem ministru ratne mornarice u carskoj Rusiji) te tri fregate klase Burja, opremljene nadzvučnim krstarećim raketama.

Jurišne podmornice

Negdje u istočnom Mediteranu su i tri sofisticirane jurišne podmornice klase Paltus (Kilo u NATO-voj nomenklaturi), tako tihih diesel-električnih motora da ih sonari s NATO-vih brodova ne uspijevaju primijetiti. One su također opremljene kalibrima, te protuzračnim raketama tipa strela ili igla, uz uobičajena torpeda.

Ne pamti se takva koncentracija ruskih ratnih brodova u Mediteranu. Čini se da njihov glavni zadatak nije nasrnuti na Ukrajinu, nego spriječiti ikakvu pomorsku pomoć koja bi Ukrajini krenula kroz Dardanele i Bosfor.

U igri zastrašivanja je Washington pokazao na Twitteru ono što obično skriva: ispred Limassola na južnoj obali Cipra snimljena je nuklearna podmornica Georgia, adaptirana 2008 za korištenje krstarećih raketa. Ona ih sama ima 154, znatno više od svih kalibara zajedno na ruskim ratnim brodovima u Sredozemlju.

Na širem području Cipra, između Krita i Libana, u početku sljedećeg mjeseca najavljeni su manevri obiju strana: Rusi koncentriraju svoju flotu, NATO najavljuje “ratnu igru” Neptune Strike u kojoj glavnu ulogu ima nosač aviona Truman.

U Italiji prenose tvrdnju iz Washingtona da su ti manevri planirani još prije dvije godine – ali čini se da o tome nema traga na internetskim stranicama Sjevernoatlantskog pakta, gdje obično objavljuju raspored manevara.

Odmah zatim počinje vježba koju vode Francuzi, nazvana Mission Clemeceau 22, uz sudjelovanje čak tri nosača aviona: to su američki Truman, francuski De Gaulle, te talijanski Cavour. Iz Pariza najavljuju da će vježba biti proširena i na Crno more.

Francuski glasnogovornik ministarstva obrane Hervé Grandjean u četvrtak je, kako prenose agencije, ocijenio da je ta “misija simbol političke i vojne moći. Šaljemo snažnu poruku partnerima i suparnicima. Podsjećam da naš nosač aviona nosi lovce s nuklearnim oružjem.” Nakon Brexita Francuska je jedina članica Evropske unije koja raspolaže nuklearnim oružjem. I to rado ističe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare