Svijet

Svi strahuju od toga. Adut koji Rusima može da donese preokret uskoro će biti u igri u Ukrajini

Ukrajinska vojska nedavno je sprovela veliku kontraofanzivu na istoku i jugu zemlje, gdje je potpuno potukla ruske snage.

Kremlj je na to odgovorio referendumima o pripajanju Rusiji, a ruski predsjednik Vladimir Putin i zvanično je anektirao dio ukrajinske teritorije. Iako će se ofanziva ukrajinske vojske nastaviti u istom pravcu, postoji mogućnost da Putinove trupe spremaju pregrupisanje i adut koji im je do sada mnogo puta pomogao – zimu.

Masovno povlačenje

Nedavna kontraofanziva ukrajinske vojske, tokom koje su oslobođeni gradovi Izjum, Kupjansk i Balaklija, iznenadila je ruske trupe koje su se masovno povukle iz Harkovske oblasti.

Iako je Ukrajina ovim ostvarila veliki trijumf na istočnom frontu, postavlja se pitanje da li su ruske trupe potučene, ili samo čekaju momenat za pregrupisanje.

Iako je prvobitno najavljeno da će kontraofanziva biti sprovedena u oblasti Hersona, zvanični Kijev iznenadio je Rusiju, ali i ostatak svijeta, prenosi Nova.rs.

Tako je nedavno počeo veliki napad Ukrajine na ruske trupe koje su pre nekoliko meseci zauzele Harkovsku oblast na jugu.

Nakon što su svijet preplavile tada još neprovjerene informacije o napretku ukrajinskih trupa, predsjednik Volodimir Zelenskij ubrzo je objavio presjek stanja na frontu.

Prema njegovim tvrdnjama, Ukrajina je povratila 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koju je Rusija prethodno zauzela. Od ključnih gradova, pod kontrolom Kijeva ponovo su Izjum, Kupjansk i Balaklija.

„Mislim da je svaki građanin ponosan na naše vojnike“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski vojnici pokrenuli su ofanzivu jugoistočno od Harkova, prema istočnom regionu Donjecka, nad kojim Rusija održava značajnu vojnu kontrolu od početka rata.

Mnogi analitičari su ocijenili da je Ukrajina ovom kontraofanzivom ostvarila veliki trijumf nakon skoro sedam mjeseci rata. Ovo je ujedno i prvi put da su trupe iz Kijeva napale protivnika, koji je potisnut do regiona Donjecka i granice sa Rusijom.

Operativni podaci

Dio uspjeha leži u razmjeni operativnih podataka sa američkim službama, ali i oružju koje je stiglo sa zapada.

Naime, zapadne zemlje uspjele su da u Ukrajinu dopreme nekoliko raketnih sistema HIMARS, kao i rakete neophodne za kontranapad. Pored toga, stigla je i velika količina municije, što je omogućilo Ukrajincima da pokrenu kontraofanzivu.

Još jedan bitan segment je i obuka vojnika za korištenje pomenute opreme, koja se prethodnih mjeseci odvijala u Velikoj Britaniji. Uz sve ove faktore, Ukrajina je bila spremna da napadne.

Samo nekoliko sati nakon pokretanja kontraofanzive, svet su obišle informacije, ali i fotografije ruskih vojnika koji se sve više povlače iz Harkovske ka Donjeckoj oblasti.

Međutim, postoje oni koji upozoravaju na moguće pregrupisanje Rusija i ponovno iznenađenje u Ukrajini.

Ruski zvaničnici, prije svega bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, i ranije su upozoravali da je njihov cilj da rat u Ukrajini potraje, kao i da će zima biti povoljna po Rusiju.

Karta na koju Kremlj igra

Poznato je da je malo ko navikao na rusku i ukrajinsku zimu, a upravo to može biti karta na koju igra Kremlj. Tamošnji vojnici obučeni su za ratovanje po izuzetno niskim temperaturama, a uz to imaju i odgovarajuću opremu.

U slučaju da se žestoki sukobi nastave i tokom zimskih mjeseci, izvjesno je da će Ukrajini ponovo biti potrebna pomoć Zapada – u vidu opreme i tehnike, što Rusija može da iskoristi za kontranapad.

Istovremeno, evropske zemlje će u zimskim mjesecima biti fokusirane na sopstvene probleme, koje je izazvao upravo rat u Ukrajini i prekid uvoza energenata iz Rusije, stoga je moguće da neće pomagati Ukrajini u istoj mjeri kao do sada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare