Svijet

Svi su mislili da je vođa Al-Kaide mrtav. Sad u objavili njegov video, no jedna stvar buni

Vođa Al-Qaide Ayman al-Zawahri pojavio se u novom videu povodom obilježavanja 20. godišnjice napada 11. septembra – nekoliko mjeseci nakon što su se proširile glasine da je mrtav, prenosi AP.

Obavještajci SITE koji prate web stranice džihadista rekli su da je video objavljen jučer.

U njemu je al-Zawahri rekao da “Jerusalem nikad neće biti judaiziran” te je pohvalio napada Al-Quaide, uključujući i one koji su usmjereni na ruske snage u Siriji u januaru.

SITE je rekao da je al-Zawahri također komentirao povlačenje američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina rata. Dodalo se da njegovi komentari ne ukazuju nužno na nedavnu snimku jer je sporazum o povlačenju s talibanima potpisan u februaru 2020. godine.

Al-Zawahri nije spomenuo preuzimanje Afganistana od strane talibana prošlog mjeseca, dodaje SITE. No spomenuo je napad od 1. januara koji je ciljao ruske trupe na rubu sjevernog sirijskog grada Raqqe.

Od kraja 2020. proširile su se glasine da je al-Zawahri umro.

“Mogao bi biti mrtav, ali to se trebalo dogoditi u nekom trenutku od januara 2021. ili nakon toga”, napisala je na Twitteru Rita Katz, direktorica SITE-a.

Al-Zawahrijev govor snimljen je u video zapisu od 61 minute i 37 sekundi koji je producirala grupacija as-Sahab Media Foundation.

Egipćanin Al-Zawahri postao je vođa al-Qaide nakon ubistva Osame bin Ladena u Abbottabadu u Pakistanu 2011. godine.Povezani postovi: