Svijet

Svi su napadali Trumpa, a ovako izgleda Bidenov Divlji Zapad: Na konjima ganjaju ljude, neke i bičuju

Svijet su obišle fotografije agenata američke granične ophodnje koji na konjima hvataju i okružuju haićanske migrante koji u sve većem broju nadiru na granicu u Teksasu.

Posebno uznemirujuća je fotografija na kojoj se vidi kako jedan graničar s konja, kao u kakvom western filmu, povlači za majicu migranta u blizini rijeke Rio Grande, koji u rukama nosi vrećice u kojima se vjerovatno nalaze kutije s hranom.

Zbog svega je reagirala i Bijela kuća. Glasnogovornicu Jen Psaki pitali su je li ovakva upotreba konja, a možda i bičeva, ‘prikladna taktika’ u zemlji koja je utemeljena na ropstvu.

“Vidjela sam neke snimke. Nemam potpuni kontekst. Ne mogu zamisliti koji kontekst bi to mogao učiniti primjerenim. Mislim da niko ko vidi tu snimku ne bi pomislio da je prihvatljiva ili primjerena, rekla je.

Više od 6.000 Haićana i drugih migranata uklonjeno je iz kampa u pograničnom gradu Del Rio u Teksasu, rekli su u ponedjeljak drugi američki dužnosnici, braneći svoje postupke, piše Guardian.

Nazvavši to “izazovnom i potresnom situacijom”, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas izdao je oštro upozorenje: “Ako ilegalno dođete u Sjedinjene Američke Države, bit ćete vraćeni. Vaše putovanje neće uspjeti, ugrozit ćete svoj život i život svoje porodice”.

Mayorkas i načelnik granične ophodnje, Raul Ortiz, rekli su da će razmotriti postupke agenata koji na konjima potiskuju migrante i izbjeglice na rijeci između Ciudad Acuñe, Meksika i Del Rija, no oba su dužnosnika rekla da na temelju fotografija i videozapisa ne vide ništa pogrešno.

U posljednjih nekoliko tjedana više od 12.000 Haićana stiglo je u Del Rio, okupivši se u ogromnom improviziranom kampu ispod i blizu mosta. Mnogi su se selili između dva grada, tražeći hranu i zalihe u Meksiku, dok njihovi članovi porodice čekaju u SAD-u. Haićani su nekoliko godina migrirali u SAD preko Južne Amerike, mnogi kroz Darien Gap, džunglu u Panami.

Neki koji su nedavno došli rekli su kako se zbog nedavnog razornog potresa na Haitiju i ubojstva predsjednika Jovenela Moïsea boje vratiti.

Graničari tjeraju migrante

Bez obzira na to, SAD je pokrenuo operaciju da tisuće ljudi vrati u njihovu domovinu te da ostale spriječi da prijeđu iz Meksika, započevši ono što bi moglo biti jedno od najbržih američkih protjerivanja u posljednjih nekoliko desetljeća.

PROČITAJTE  Ovo je žena koju je ubio glumac Alec Baldwin: Predviđali su joj blistavu karijeru

Jedina paralela koja se može povući s ovako masovnim protjerivanjem bez mogućnosti traženja azila je ono iz 1992. godine, kada je američka obalna straža na moru presrela haićanske izbjeglice, rekla je za AP Yael Schacher, aktivistica u organizaciji Refugees International.

Kad je u nedjelju zatvorena granica u Del Riju, migranti i izbjeglice krenuli su dalje prema istoku kako bi prešli rijeku Rio Grande, koja razdvaja SAD i Meksiko. Zaustavili su ih agenti granične ophodnje na konjima i službenici policije.

Paul Ratje, fotograf AFP-a koji je snimio viralnu fotografiju agenta na konju koji hvata migranta koji nosi hranu, rekao je za Washington Post: “Dolazim na mjesto događaja i svi tamo prelaze… Odjednom se pojavila neka policija i počela tjerati ljude da odu. Tada su stigli agenti granične ophodnje na konjima i pokušavali su ih također natjerati da odu.”

Meksičke vlasti u čamcu rekle su drugima da se vrate u Meksiko. Prema izvještajima s mjesta događaja, američki agenti vikali su na migrante da izađu iz rijeke. Nekoliko stotina onih koji su prešli, preusmjereni su u kamp Del Rio.

“Idi sada”, vikali su agenti. Prema navodima novinara El Paso Timesa, jedan je agent “prijeteći zamahnuo bičem, jureći konja prema ljudima u rijeci”.

Agenti granične ophodnje u udaljenom području Teksasa često koriste konje, s obzirom na težak teren, no ne zna se jesu li u nedjelju koristili i bičeve.

SAD planira masovnu deportaciju migranata

Ministar domovinske sigurnosti Mayorkas u ponedjeljak je novinarima rekao kako mu je rečeno “da se dugačke uzde koriste za kontroliranje konja, ali da će sve istražiti te da će reagirati ako zaključe drugačije”.

Vice News je javio da su agenti ponekad koristili dugačke uzde kako bi “spriječili ljude da se previše približe konju”.

Fotograf Ratje je rekao da su migranti pokušali pobjeći pred agentima na konjima. “Tada je jedan od agenata uhvatio mladića i nekako ga zamahnuo”, rekao je o fotografiji koju je snimio.

PROČITAJTE  Užasna tragedija: Glumac Alec Baldwin na snimanju filma ubio snimateljicu i ranio režisera

U nedjelju je više od 320 migranata, na tri leta, stiglo u Port-au-Prince u Haitiju, a očekivalo se da će ih u utorak odletjeti još šest. SAD je planirao u srijedu započeti protjerivanje koje bi uključivalo sedam letova dnevno, četiri u Port-au-Prince i tri u Cap-Haïtien, rekao je jedan dužnosnik za AP.

Protjerivanje je omogućilo tijelo nadležno za pandemiju, koje je ustrojio Donald Trump, i koje je omogućilo hitno deportiranje migranata. Bidenova uprava izuzela je djecu bez pratnje, ali je dopustila da odredba ostane na snazi. Republikanci u Washingtonu pokušali su iskoristiti događaje u Del Riju kako bi pokazali da je situacija na južnoj granici izmakla kontroli. Meksičke vlasti kažu da će također deportirati Haićane.

Haićani traže priliku za bolji život

U nedjelju su u Port-au-Princeu deseci migranata čekali u redu kako bi dobili tanjure s hranom. Svi su dobili po 100 dolara i testirani su na koronavirus, iako su ih vlasti ranije planirale staviti u karantenu.

Gary Monplaisir (26) rekao je da su njegovi roditelji i sestra živjeli u Port-au-Princeu, ali da bi došli do svoje kuće, on, njegova supruga i njihova petogodišnja kći, morat će prijeći područje koje kontroliraju bande kojima je ubijanje rutina. – Bojim se, nemam plan, rekao je.

Rekao je da se u Čile preselio 2017., te da je trebao steći svjedodžbu, kako bi radio kao vozač šlepera. Platio je kako bi mu se pridružile supruga i kći. Pokušali su doći u SAD jer je mislio da bi mogao dobiti bolji posao i pomoći svojoj porodici na Haitiju.

“Uvijek tražimo bolje prilike, rekao je.

Neki su rekli da planiraju ponovno napustiti Haiti. Valeria Ternission (29) rekla je da su ona i njen suprug željeli otputovati sa svojim četverogodišnjim sinom natrag u Čile, gdje je radila kao blagajnica u pekari.

  • Zaista sam zabrinuta, posebno za dijete. Ovdje ne mogu ništa učiniti, rekla je, prenosi Guardian.


Povezani postovi: