Životni stil

Svi to radimo: Zašto voda za kafu ne treba proključati dva puta

voda za kafu bosanska kafa na tacni džezva

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj, često nam se desi da je se sjetimo tek kada gotovo sva voda nestane. Većina nas samo dolije novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika da voda za kafu dva puta prokuha izuzetno štetna. Preporučuju da se moramo riješiti što prije.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni. To se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju. To je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena. On može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Većina ljudi pretjeruje sa miješanjem kafe. To je ono što joj najčešće ubija okus i uništava pjenu. Također, greška je sladiti kafu nakon što je već skuhana, jer opet mora da se miješa. Ako volite slatku kafu, šećer dodajte u džezvu na početku, kada je voda još hladna.

Sad kada znate najbolje trikove, požurite po svoju šoljicu svježe mljevene kafe i uživajte u savršenoj punoći mirisa i okusa najljepšeg okrepljujućeg napitka!