Svijet

Švicarci izglasali automatsko darivanje organa i “Lex Netflix”

Većina birača u Švicarskoj podržala je prelazak na sistem automatskog darivanja organa, osim u slučajevima kada se potencijalni donor prije smrti izričito izjasnio da je protiv toga, pokazuju izlazne ankete nakon nedjeljnog referenduma. Oko 59 posto birača podržalo je promjenu, pokazuje anketa instituta za ispitivanje javnog mnijenja gfs.bern.

Promjena zakona značila bi da će potrebiti pacijenti mnogo brže dobiti nužne organe jer bi se svi ljudi smatrali darivateljima organa osim ako se za života tome usprotive. Trenutno je na snazi zakon po kojem građani Švicarske moraju donijeti odluku hoće li postati darivatelji, no vlada vodi kampanju za promjenu koja bi omogućila teško bolesnim pacijentima da prime darovane organe bez dugog čekanja.

Švicarci su glasali i o drugim pitanjima na više referenduma održanih u nedjelju.

Drugo referendumsko pitanje jest hoće li Švicarska povećati finansiranje Frontexa, agencije za zaštitu granica Evropske unije. Švicarska je članica šengenskog prostora, gdje su granične kontrole ukinute, no vlada upozorava da bi švicarsko članstvo bez većih doprinosa moglo biti ugroženo.

Prema prvim anketama oko 72 posto birača podržava povećanje finansiranja Frontexa.

Treće pitanje odnosi se na amandman na zakon o filmu, kojim bi se od televizijskih kuća i pružatelja streaming usluga tražilo da 4 posto svojih prihoda ulažu u švicarsku filmsku produkciju. Tvrtke koje pružaju streaming usluge morale bi također nuditi barem 30 posto evropskih filmova ili serija kao što je slučaj u Evropskoj uniji.

Oko 72 posto birača podržalo je taj prijedlog, prema izlaznoj anketi.  Više od 90 posto švicarskih birača u pravilu glasa poštom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare