Svijet

Švicarska razmatra raskid ugovora s AstraZenecom?

Švicarska bi mogla odustati od naručene vakcine AstraZenece, no raskid ugovora s tom britansko-švedskom kompanijom trenutno nije opcija iako se može i to razmotriti, piše danas list NZZ am Sontag.

Švicarska je početkom mjeseca zatražila više podataka o učinkovitosti i kvaliteti prije nego što odobri vakcina koja je dobilo zeleno svjetlo EU.

Pozivajući se na Savezni ured za javno zdravstvo (BAG), list piše kako lokalne vlasti špekuliraju da vlada želi otkazati svoju narudžbu, što bi se moglo dogoditi ako analiza pokaže da ta vakcina nije dovoljno učinkovita.

“Još uvijek se ne zna što će se dogoditi s AstraZenecom, no raskid ugovora trenutno nije opcija, iako se i to može preispitati ako se pokaže potrebnim”, rekla je Bora Kronig, zamjenica direktora BAG-a.

Švicarska, koja je naručila 5.3 miliona doza vakcine AstraZenece, čeka na rezultate ispitivanja u Sjevernoj i Južnoj Americi. Francuska, Belgija i Njemačka tu vakcinu preporučuju ljudima do 65 godina.

AstraZeneca tvrdi da su stariji sudionici kliničkih ispitivanja pokazali snažan imunosni odgovor na njihovu vakcinu. Kompanija je kritizirana jer je u klinička ispitivanja uključila premali broj starijih osoba.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare