Ekonomija

Svijet će ostati bez piva i čokolade! Police u trgovinama širom planete sve brže će se prazniti

Poremećaji na svjetskom tržištu počeli s pandemijom koronavirusa dodatno su produbljeni ratom u Ukrajini, kao i nizom problema u životnoj sredini, piše portal Eat This. Upozorenja Ujedinjenih nacija da se, naročito siromašni dio svijeta, suočava s nestašicom žita i glađu, sada je proširen i na onaj dio planete koji doskora nije ni razmišljao o takvim problemima. Kako se navodi, neki od veoma rasprostranjenih proizvoda uskoro bi mogli da nestanu sa polica trgovina.

Kukuruz

Najezda štetočina, velike vrućine i manjak padavina doveli su do toga da američki seljaci proizvedu manje kukuruza, a ako se tome doda i rat u Ukrajini, koja je uz Rusiju koja trpi zapadne sankcije jedan od najvećih svjetskih proizvođača ove žitarice, jasno je da je ovo trenutno najveći problem. Očekuje se nestašica ne samo kukuruza, već i proizvoda baziranih na njemu, poput kukuruznog sirupa, kokica i drugih.

Proizvodi od paradajza

Suša i rekordno visoke temperature, kao i sve skuplje đubrivo i inflacija za koje je glavni krivac rat u Ukrajini, dodatno su opteretili poljoprivrednike širom svijeta, što bi moglo dovesti do opasnog manjka proizvoda na bazi paradajza, kao što su kečap, sos za tjesteninu i slično.

Pivo

Snabdijevanje ugljen-dioksidom, koji je jedan od ključnih sastojaka u proizvodnji piva, već godinama je nestabilno. Osim toga, pivari se dodatno bore s tekućom nestašicom limenki od aluminijuma, ali i rastom cijena uslijed inflacije.

Čokolada

Omiljeni slatkiš mogao bi takođe da nestane iz prodavnica. Kako je saopšteno iz „Hersheyja“, jednog od najvećih svjetskih proizvođača čokolade, zbog rata u Ukrajini teže je nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaoa. U isto vrijeme je skočila i potražnja, pa je nestašica gotovo sigurna.

Ćuretina

Jedan od rijetkih slučajeva u kojem koronavirus i rat u Ukrajini nisu krivci za nestašicu jeste ćuretina. Problem s manjkom mesa ove peradi uzrokovan je epidemijom ptičjeg gripa koja je harala ove godine, a koju je javnost jedva i primjetila zbog mora vijesti koje stižu iz Ukrajine, kao i drugih kriza.

Maslinovo ulje

Rekordne vrućine koje su pogodile Evropu uzrokovale su suše koje su najteže pogodile velike proizvođače poput Španije i Italije. Analitičari procjenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španiji mogla da opadne za 25 do 30 posto u poređenju s prošlom godinom, baš kao i u Italiji. Rat u Ukrajini dodatno je otežao snabdijevanje, što je dovelo do rasta cijena.

Smrznuta pica

Baš kao i u slučaju piva, ugljen-dioksid je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući picu. Ovaj gas služi kao rashladno sredstvo za očuvanje ukusa i teksture takvih proizvoda, a pomaže i u sprečavanju kvarenja hrane.

Leblebija

Iako mnogi ovaj proizvod smatraju prvenstveno grickalicom, leblebija je glavni sastojak jednog od najpopularnijih jela u svijetu, humusa. Očekuje se pad proizvodnje od 20 posto, a problem je ponovo rat u Ukrajini, pošto su ta zemlja i Rusija najveći proizvođači.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare