Ekonomija

Svijet je na prekretnici: Trgovine se zatvaraju, police s hranom se pustoše. Šta to znači za BiH?

SAD ima najveću inflaciju u proteklih 13 godina, Njemačka u posljednjih 30, Britanija, koja je peta najjača ekonomija svijeta, na putu je prema 70-ima prošlog stoljeća kada je inflacija iznosila 22,6 posto, piše Večernji list BiH.

Globalna situacija je dramatična, a na nju iz bh. perspektive ne možemo previše utjecati.

Daleko od povratka na staro

– Otkako je počela pandemija, mi se konstantno nečemu čudimo umjesto da djelujemo kada nismo već navrijeme. Dok ozbiljne države imaju zalihe hrane za bilo šta apokaliptično, mi smo se tek kad je pandemija počela zapitali imamo li zaliha hrane. Ni kao pojedinci ni kao država, očito, ne znamo funkcionirati. Cijene rastu, to je neminovno. Međutim, šta je učinjeno da se takve stvari ublaže? Zapitajmo se kao pojedinci koliko smo na svojim zemljištima doprinijeli tome da imamo pšenicu pa da imamo brašna u svakom trenutku ako se kriza produbi, a nastavi se enorman rast cijena – komentira analitičar lokalnu (bh.), ali i globalnu situaciju za Večernji.

Ovih dana razgovara se i o poslovima koji su dobrim dijelom pali u doba pandemije. Pogranična područja, koja su nekad bila ishodište novih poslova, danas su u izuzetno teškoj poziciji. Oni koji prate zbivanja u ZHK-u, Posavini, Unsko-sanskom kantonu… kažu da situacija nikad nije bila teža. Brojne su trgovine zatvorene, neke su na prodaju, a oni koji još rade nadaju se nekoj boljoj situaciji i povratku na staro, ali… – Naravno da je manje posla otkad je stroži režim na granici. Prije bi došli Imoćani, Splićani, mi išli kod njih kupovati. Izvrši se povrat poreza, razmijene se iskustva. Nažalost, vremena kvalitetne robne razmjene danas djeluju kao daleka prošlost, a mi moramo biti realni i priznati da je Hrvatska u okviru Europske unije i da sve to diktira naše živote – priča nam sugovornica kod graničnog prijelaza Grude – Vinjani.

Nije poznato kada će se situacija promijeniti nabolje. Neke trgovine su se zatvorile jer ne mogu više financijski podnijeti uvoz, primjerice, iz Kine. Nedavno je to za Večernji list komentirao i potpredsjednik Skupštine Udruge ekonomista FBiH, poduzetnik iz Busovače, Salem Ekmeščić.

– Prevoz robe iz Kine bio je 4000 KM pa je u pandemiji poskupio na 16 hiljada KM. Sada cijene dosežu od 18 do 20 hiljada KM te, kada to platite, ne znate kada ćete dobiti robu – kazao je.

Najteža kriza od svih

Analitičari ističu kako sve to dovodi do toga da ljudi pustoše police supermarketa, pa i u BiH. Stvaraju se zalihe osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, mlijeka, konzervirane hrane… Na taj se način nastoji uštedjeti. – Objektivni faktor za rast cijena jest da BiH spada u red zemalja koje uvelike ovise o uvozu. No, na porast cijena životnih namirnica utjecali su i određeni subjektivni čimbenici, jer su mnogi trgovci iskoristili razdoblje pandemije. Jedan od razloga porasta cijena namirnica je i nedovoljno ulaganje u proizvodnju u ovoj zemlji, kao i nedovoljni poticaji ljudima da se bave poljoprivredom – kazao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

I zato je činjenica da, šta se bude događalo u svijetu, prelijevat će se i na nas. Spomenute zemlje s početka teksta teško se nose s inflacijom. Šta onda može očekivati BiH, koja se ni od jedne krize u ranijim vremenima nije do kraja oporavila, a došla je u fazu da je sada svijet i ovu zemlju zahvatila, kako stvari stoje, najteža od svih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare