Svijet

Svijet strepi od ruskog ‘taktičkog’ nuklearnog oružja. Ovo su razlozi za strah

Rat u Ukrajini doveo je do ponovnog izbijanja straha od upotrebe nuklearnog oružja.

Rusija je do zuba naoružana nuklearnim oružjem, za koje se neki analitičari boje da bi ga upotrijebila za eskalaciju sukoba ako osjeća da gubi, a zapadne pristalice Ukrajine također su naoružane nuklearnim oružjem, što znači da bi sukob — ako bi prešao dalje od Ukrajina — sukobili bi nuklearne sile jedne protiv drugih, piše Washington Post.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle sedmice da bi Rusija trebala zaustaviti svoju “opasnu, neodgovornu nuklearnu retoriku” i upozorio da “nikada ne može pobijediti u nuklearnom ratu”.

Tek nedavno je Rusija dala sve od sebe da ublaži brige: glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za PBS u ponedjeljak da “niko ne razmišlja o” korištenju nuklearnog oružja. No, iako mirovni pregovori pobuđuju optimizam, povjerenje u rusku retoriku ostaje nisko, nakon što je Moskva opetovano tvrdila da neće napasti Ukrajinu.

Unatoč odjecima hladnoratovske prošlosti, strateški krajolik se promijenio. Ratne jednačine o riziku korištenja nuklearnih akcija – koje nikada nisu jednostavne – bile su komplicirane “taktičkim” bojnim glavama koje je Rusija spremila. Ovo manje nuklearno oružje, daleko manje moćno od onog koje su Sjedinjene Države bacile na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svjetskog rata, dizajnirano je za korištenje na bojnom polju.

Njihova manja veličina, strahuju neki stručnjaci, mogla bi srušiti nuklearni tabu. Vjeruje se da ih Rusija ima više od 1.500.

Sarah Bidgood, direktorica programa za Euroaziju u James Martin Centru za studije neproliferacije u Montereyu, rekla je da je teško procijeniti nivo rizika da će Rusija upotrijebiti taktičku nuklearnu bombu u Ukrajini, ali da je jasno da se Rusija oslanja na svoje nuklearno oružje, uključujući taktičko oružje, kako bi mu se dala fleksibilnost u upravljanju rizikom od eskalacije.

“To znači da bi Rusija mogla uvesti nuklearno oružje u sukob kada je osjetila da je ponestalo konvencionalnih opcija i da se suočila s egzistencijalnom prijetnjom”, rekao je Bidgood. “Teško je reći, jer nemamo dobar osjećaj za sve Putinove crvene linije ili što on smatra egzistencijalnom prijetnjom.”

“Strateške” bojeve glave imaju ogromne prinose i mogle bi sravniti grad. Zatim, tu je “nestrateška” ili “taktička” bojna glava. Oni su manji, iako još mogu nanijeti znatnu smrt i uništenje.

Osim njihove veličine i prinosa, ključna razlika je u tome kako se namjeravaju koristiti. Strateško oružje dizajnirano je za napad razornom snagom kao dio velike strategije tokom rata. To je bio tradicionalni nuklearni strah u Washingtonu i Moskvi – scenarij nuklearnog sudnjeg dana u stilu dr. Strangelovea.

Ali taktičko nuklearno oružje dizajnirano je za korištenje na bojnom polju. Neki tipovi imaju promjenjiv prinos, što bi omogućilo da se njihova eksplozivna snaga kalibrira za određeni napad; druge, nazvane “neutronske bombe”, bile su dizajnirane da šire radijaciju uz samo minimalnu eksploziju.

SAD kažu da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini. Evo što trebate znati.

Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Sovjetski Savez, uložile su velika sredstva u taktičko oružje tokom Hladnog rata. I Washington i Moskva su jednostrano smanjili svoje nuklearne programe nakon pada Sovjetskog Saveza.

Ugovor o kontroli naoružanja, nazvan Novi START, o kojem su pregovarali predsjednik Barack Obama i tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. ograničio je obje zemlje na raspoređivanje 1550 nuklearnih bojevih glava na balističke rakete i bombardere. Međutim, manje taktičko oružje nije regulirano ovim sporazumom, niti bilo kojim drugim međunarodnim sporazumom.

Izvještaj koji je prošlog mjeseca objavila Federacija američkih naučnika pokazalo je da Rusija ima zalihe od približno 4.477 nuklearnih bojevih glava. Od tog broja, otprilike 1.588 su strateške bojeve glave koje su bile raspoređene, dok je 977 bilo u skladištu, ali spremno za korištenje. Rusija je imala otprilike 1.912 nestrateških bojevih glava, kako kaže također se nalaze u središnjem skladištu, iako FAS napominje da bi ta skladišta mogla biti blizu baza s operativnim snagama (još 1500 bojnih glava smatralo se povučenima, ali još uvijek “većim dijelom netaknute”).

U međuvremenu Sjedinjene Države imaju raspoređeno 1.644 strateškog nuklearnog oružja, kao i 100 taktičkih oružja koje je raspoređeno u Evropi. U skladištu ima još 1984 bojevih glava – od kojih je 130 taktičkih.

Je li taktičko nuklearno oružje od posebne važnosti za Rusiju

U kasnim 1990-ima, suočeni s ekonomskim problemima koji su njihovu tradicionalnu vojsku ostavili u rasulu i ponižavajućim vojnim zastojem sa separatističkim čelnicima u Čečeniji, čini se da su se ruski čelnici ponovno koncentrirati na nuklearnu tehnologiju.

Godine 1999. Putin, koji je tada bio predsjedavajući Vijeća sigurnosti Kremlja, rekao je da je nakon sastanka s tadašnjim predsjednikom Borisom Jeljcinom, ruski čelnik podržao “nacrt za razvoj i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja”, prema izvještajima iz vrijeme.

Zapadni analitičari tvrde da je posljednjih godina Putin stvorio ono što je postalo poznato kao doktrina “eskalacije radi deeskalacije”, iako ruski dokumenti nisu koristili ovu frazu. U izvještaju objavljenom početkom marta, kongresna istraživačka služba opisala je tu navodnu doktrinu.

“Ruske izjave, u kombinaciji s vojnim vježbama koje su izgledale kao da simuliraju upotrebu nuklearnog oružja protiv članica NATO-a, navele su mnoge na uvjerenje da bi Rusija mogla zaprijetiti korištenjem svog nestrateškog nuklearnog oružja kako bi prisilila ili zastrašila svoje susjede”, navodi se u izvještaju CRS-a.

Adam Mount, direktor Projekta odbrambenog položaja u Federaciji američkih naučnika, rekao je da bi slabost ruskih sistema konvencionalnog oružja mogla objasniti potencijalno oslanjanje na nuklearne prijetnje.

“Općenito, ako zemlja može postići svoje ciljeve bez nuklearnog oružja, to će učiniti”, rekao je Mount. “Nuklearno oružje je oruđe slabih.”

Zašto su neki stručnjaci zabrinuti zbog nuklearnog oružja u Ukrajini

Niti jedna zemlja nije upotrijebila nuklearno oružje u ratu otkako su Sjedinjene Države bacile dvije nuklearne bombe na Japan 1945. godine. Međutim, ruski dužnosnici ponovo su komentirali nuklearno oružje. Putin je 27. februara , samo nekoliko dana nakon što je izvršio invaziju, objavio da je preveo ruske snage nuklearnog odvraćanja u stanje pripravnosti.

Rusija je također pokazala novu raketnu tehnologiju tokom svoje invazije na Ukrajinu, uključujući balističku raketu iz zraka pod nazivom Kinzhal koja može putovati hipersoničnim brzinama, kao i krstareću raketu dugog dometa pod nazivom Kalibr.

Obje se rakete smatraju dvostrukom sposobnošću, rekao je Mount, što znači da bi mogle nositi konvencionalno oružje ili nuklearnu bojevu glavu – što je značajan problem za zapadne vojske, jer možda neće znati da je to nuklearni napad dok jedan ne eksplodira. Ali zasad nema znakova da je Rusija premjestila svoje taktičke bojeve glave iz skladišta, dodao je Mount.

Bidgood je rekla da je rizik od nestrateškog naoružanja u Ukrajini ocijenila niskim, ali rastućim.

“Čini se da Putin biti uvjeren da može koristiti prikrivene prijetnje i signale za eskalaciju i deeskalaciju u skladu sa svojim potrebama”, rekao je Bidgood. “Ali to je vrlo opasna igra koja lako može dovesti do pogrešnih komunikacija i pogrešnih interpretacija.”

Mount je rekao da je zabrinutost javnosti zbog upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini “daleko nadmašila stvarni rizik”, barem do sada. “Rizik raste kako Putin postaje sve očajniji, ali ostaje činjenica da mu nuklearna upotreba ne bi pomogla da pobijedi u ratu ili navela Washington da napusti Kijev”, rekao je Mount.

Nije jasno kako bi Sjedinjene Države reagirale da Rusija detonira taktičko nuklearno oružje. Ukrajina nije saveznik u NATO-u i nije je ugovorom obvezna štititi. No, američki dužnosnici govorili su o tome koliko bi ozbiljno shvatili takav slučaj.

Godine 2017. tadašnji general zračnih snaga John E. Hyten izuzeo je ideju da je taktičko nuklearno oružje zapravo nešto drugačije od strateškog nuklearnog oružja. Hyten, koji je u tom trenutku nadzirao američko nuklearno oružje kao načelnik američkog strateškog zapovjedništva, opisao je kako bi Sjedinjene Države mogle odgovoriti ako ih druga zemlja upotrijebi.

“To nije taktički učinak, a ako neko upotrijebi ono što je nestrateško ili taktičko nuklearno oružje, Sjedinjene Države će odgovoriti strateški, a ne taktički, jer su sada prešle crtu, liniju koja nije prijeđena od 1945.”, Hyten rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare