Sport

Svijetom odjekuje vijest o Novakovoj drami. CNN tvrdi da ima još jedna šansa, ali u nju niko ne vjeruje

Australijski savezni sud potvrdio je vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada nevakcisnisane teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

Nakon što je sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize, australski pravni stručnjaci navode da postoje još neke teoretske pravne opcije za njegove advokate, ne dajući im previše nade, jer uključuju primjerice molbu ministru za imigraciju za izdavanjem privremene vize – istom ministru koji mu je vizu i ukinuo, prenio je CNN.

Uz to, s obzirom na to da je prvi Đokovićev meč na Australian Openu zakazan za ponedjeljak navečer, upitno je i ima li više vremena za bilo kakve pravne pokušaje, dodaje američka televizijska kuća.

Odlučujući o slučaju koji je dominirao australskim životom i svijetom sporta više od sedam dana, tročlano sudsko vijeće Saveznog suda saslušalo je argumente vladinih advokata da Đokovićeva daljnja prisutnost u zemlji može potaknuti raspoloženje protiv vakcinisanja tokom najgoreg vala epidemije covida-19 u Australiji, otkako je pandemija počela.

PROČITAJTE  Ko je novi premijer Australije? Odgojila ga samohrana majka u socijalnom stanu, 30 godina kasnije našao oca živog - u Italiji

Medicinsko izuzeće koje je omogućilo srbijanskom teniskom prvaku da uđe u zemlju bez vakcinisanja izazvalo je bijes u Australiji i postalo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona, koji mora raspisati savezne izbore prije maja.

“Sud nalaže da se žalba odbije na trošak tužitelja”, stoji u odluci koju su jednoglasno odobrila trojica sudaca.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju četiri sata izlaganje argumenata predstavnika tenisera i australske vlade, nakon što su advokati srbijanskog tenisera uložili žalbu na odluku austrlskog ministra za imigracije Alexa Hawkea da iskoristi diskrecijsko pravo i ukine mu vizu jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Đokovićev advokat rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao proteste protivnika vakcinisanja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila “nerazumna” i “pogrešna”.

PROČITAJTE  Đoković potezom naljutio gledaoce, legende zbunjene: "Ovo nema smisla!"

Australska vlada pak tvrdila je da srbijanski teniser, koji nije vakcinisan protiv koronavirusa, predstavlja “zdravstveni rizik” .

Stephen Lloyd je rekao da se Đokovićevo protivljenje vakcinisanju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio vakcinisan protiv koronavirusa čak ni nakon što su vakcine postale široko dostupne.

Tužilac je priznao da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo “nemir” među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

“Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera”, rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare