Ekonomija

Svjetska banka: Mjere pomoći poput subvencija bit će ključne

Odlučne mjere javne politike usmjerene na ulaganja u sisteme zdravstvene njege i pružanje socijalne zaštite građanima, posebno najranjivijima, ključne su za ublažavanje učinaka pandemije COVID-19 (koronavirusa) u Evropi i središnjoj Aziji, navodi se u najnovijem Izvještaju o privrednim kretanjima za proljeće 2020. (eng. Economic Update) za ovu regiju.

Uz to, zemlje u regiji mogu održavati privrednu aktivnost pružanjem podrške privatnom sektoru u obliku privremenih kredita za preduzeća te smanjenjen ili odgodom plaćanja poreza. Ciljane državne subvencije mogle bi znatno pomoći pogođenim malim i srednjim preduzećima.

“Tokom ovih iznimno teških vremena donositelji odluka moraju djelovati odlučno”, kaže Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

“Potrebno je djelovati žurno kako bi se ojačali zdravstveni sistemi i sistemi socijalne zaštite, pružila podrška privatnom sektoru te očuvali finansijska stabilnost i povjerenje jer je sve to ključno za živote ljudi.”

Projekcije posljedica pandemije virusa COVID-19 na privredu u velikoj su mjeri nesigurne. Zato su u Izvještaju navedene simulacije koje prikazuju različite stope rasta koje bi se mogle ostvariti kao posljedica pandemije.

Scenariji upućuju na to da će zbog pandemije uzrokovane koronavirusom u 2020. rast u regiji zamijeniti recesija, uz pad u rasponu od –4,4 do –2,8 posto, prije oporavka u 2021. potaknutog uvođenjem mjera javne politike, postepenim oporavkom cijena roba u svijetu i jačanjem trgovine.

“Održavanje razmaka među ljudima te zatvaranje škola i preduzeća koja nisu prijeko potrebna nužne su mjere za suzbijanje širenja pandemije i spašavanje života”, kaže Asli Demirgüç-Kunt, glavna ekonomistica Svjetske banke za Evropu i središnju Aziju.

“Istovremeno cilj javnih politika mora biti smanjenje privrednih troškova tih mjera te osiguranje brzog, i izbjegavanje produljenog, oporavka nakon završetka pandemije.”

Kako se navodi u Izvještaju, mjere podrške, kao što su novčana pomoć ili subvencije u zdravstvu za pomoć ranjivim osobama i porodicama te privremeni krediti i porezne olakšice za peduzeća, bit će ključne za ublažavanje privrednog pada i očuvanje radnih mjesta.

Pandemija virusa COVID-19 pojavila se u osjetljivom trenutku za zemlje u regiji Europe i središnje Azije. Rast na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju u ovoj regiji usporio je 2019. na 2,2 %. Od veljače se regija suočava sa sve težom situacijom u kojoj se istovremeno mora nositi s trenutnom javnozdravstvenom krizom i dugoročnim izazovima prouzročenima globalnom pandemijom.

Grupacija Svjetske banke poduzima brze sveobuhvatne mjere kako bi državama u razvoju pomogla poboljšati odgovor na pandemiju, povećati kontrolu bolesti, unaprijediti javnozdravstvene intervencije i privatnom sektoru pomoći da nastavi poslovati i zadrži radna mjesta.

Tijekom sljedećih 15 mjeseci državama će pružiti financijsku potporu u iznosu od 160 milijardi USD kako bi im pomogla u zaštiti siromašnih i ranjivih, u potpori poduzećima i poticanju gospodarskog oporavka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare