Ekonomija

Svjetska banka odobrila više od 720 miliona dolara pomoći za Ukrajinu

Svjetska banka odobrila je 720 miliona američkih dolara zajmova i pomoći kako bi podržala Vladu Ukrajine u osiguravanju osnovnih potreba građana pogođenih ratom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svjetska banka je navela da je Izvršni odbor odobrio dodatni paket budžetske podrške Ukrajini.

“Paket uključuje dopunski zajam od 350 miliona dolara i 139 miliona dolara garancije, a takođe je pokrenuta mobilizacija bespovratnih sredstava u iznosu od 134 miliona dolara i paralelno finansiranje od 100 miliona dolara“, navodi se u saopštenju.

Ova podrška će pomoći Vladi Ukrajine da obezbijedi osnovne potrebe građanima, uključujući isplatu plata bolničkim radnicima i penzija, te da podrži socijalne programe za ugrožene.

“Grupa Svjetske banke je uz narod Ukrajine i regiona. Ovo je prvi od mnogih koraka koje preduzimamo kako bismo pomogli u rješavanju dalekosežnih ljudskih i ekonomskih uticaja ove krize”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici Moskvi su uveli ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija najmanje 406 civila je poginulo od početka rata, 801 je ranjen, a 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare