Svijet

Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala na okončanje sukoba u Libiji

Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala je na okončanje sukoba u Libiji i uspostavljanje nacionalnog pomirenja, jedinstva i solidarnosti.

U saopćenju se navodi da sa zabrinutošću prate sukobe između Vlade nacionalnog jedinstva i snaga druge vlade na libijskoj teritoriji, čime se ugrožavaju sigurnost i mir u zemlji ali i u cijeloj regiji.

Navodi se da se pokušaji nasilja i opravdavanje nasilja na libijskoj teritoriji ne mogu nikako prihvatiti.

U saopćenju se libijski narod poziva na jedinstvo i solidarnost, nacionalno pomirenje, kao i na rješavanje sporova dijalogom i izbjegavanje svega što podstiče podjele ili dovodi do građanskog rata među ljudima.

Dodaje se da je potrebno ubrzati miran dijalog i prekid sukoba te spriječiti civilne žrtve i oštećenje imovine, naglasivši da je potrebno raditi i na pripremi Ustava i održavanja izbora u zemlji.

Najmanje 32 osobe su poginule, a desetine povrijeđene u sukobima između rivalskih militanata u nekoliko okruga u Tripoliju.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se da je 159 osoba povrijeđeno u nasilju koje je potreslo nekoliko dijelova glavnog grada Libije.

U nedjelju je u Tripoliju zavladao mir, dan nakon teških sukoba između snaga koje podržavaju premijera Abdula Hamida Dbeibeha i snaga lojalnih njegovom suparniku Fathiju Bashaghi, kojeg je parlament sa sjedištem u Tobruku imenovao za premijera.

Nasilje, najgore od prekida vatre 2020. godine, uzrokovalo je veliku materijalnu štetu na privatnoj i javnoj imovini u glavnom gradu.

Do nasilja je za vrijeme vojnog grupisanja snaga povezanih s Dbeibehom i Bashaghom, obzirom da i jedan i drugi tvrde da imaju vlast u glavnom gradu.

Nemiri u naftom bogatoj Libiji traju od 2011. godine kada je svrgnut Muammar Gaddafi nakon četiri decenije na vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare