Svijet

Svjetska zdravstvena organizacija: Učinci koronavirusa osjećat će se još decenijama

Svjetska pandemija koronavirusa vrsta je katastrofe čiji će učinci trajati dugo u budućnost, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a utjecaji će trajati decenijama”, rekao je Tedros na sastanku odbora za izvanredne situacije WHO-a, prema navodima koje je objavila organizacija.

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a  dijagnosticirano je više od 17 miliona zaraženih ljudi.

SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija proteklih sedmica posebno su teško pogođeni Covidom-19, a njihove se vlade bore da nađu djelotvoran odgovor.

Privrede su pogođene zbog ograničenja uvedenih u karantinu kako bi se suzbila zaraza, a mnoge regije boje se drugog vala.

U međuvremenu više od 150 farmaceutskih kompanija radi na vakcini, iako se prva upotreba ne može očekivati prije početka sljedeće godine, prošle sedmice rekla je Svjetska zdravstvena organizacija.

Iako je znanje o novom virusu napredovalo, mnoga su pitanja ostala neodgovorena, a stanovništvo je ostalo ranjivo, rekao je Tedros u petak.

“Rani rezultati seroloških istraživanja oslikavaju konzistentnu sliku: većina svjetske populacije ostaje podložna virusu, čak i u područjima teško pogođenim zarazom”, rekao je.

“Mnoge zemlje koje su vjerovale da je najgore prošlo sada se ponovno suočavaju s novim širenjem zaraze. Neke zemlje koje su prijašnjih sedmica bile lakše pogođene, sada bilježe porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva”, istaknuo je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare