Region

Svjetske agencije o zabrani ulaska Vučića u Hrvatsku: Nekadašnji neprijatelji iz 90-ih godina imaju novi val tenzija

hapšenju u Beogradu aleksandar vučić drži sklopljene ruke

Svjetske novinske agencije pišu o napetostima između Hrvatske i Srbije nakon odluke hrvatskih vlasti da ne dopuste nenajavljenu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.

AP piše da su "diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske danas porasle, nakon što je Hrvatska odbila dopustiti posjetu srpskog populističkog predsjednika spomen-području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine hiljada Srba".

"Hrvatske vlasti nisu dopustile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatnu posjetu 'hrvatskom Auschwitzu', što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja ih 90-ih godina", piše agencija AFP. 

Obje agencije su napisale da su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale za planiranu posjetu predsjednika Srbije logoru Jasenovcu. Prenijele su izjavu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da je neprihvatljiva činjenica da hrvatska vlada o Vučićevom posjetu nije službeno obaviještena.

Kako prenosi Index.hr, agencije su konstatirale da su odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj koji se odvijao od '91. do '95. Pišu da je rat izbio kada se srpska manjina, uz podršku Srbije, pobunila protiv nezavisnosti Hrvatske. 

"Iako su se dvije zemlje obavezale raditi na rješavanju problema preostalih iz sukoba, poput pronalaženja nestalih, povremene diplomatske prepirke remete poslijeratne napore. Populističke vlasti Srbije inzistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi ovo pitanje za unutrašnje političke potrebe i odbija se baviti vlastitom ulogom u ratu devedesetih", piše AP.

AFP navodi da ukupan broj žrtava u Jasenovcu, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosima službenog Zagreba i Beograda. "Broj žrtava varira od nekoliko desetaka hiljada do 700.000", piše AFP.