Ekonomija

Svjetske berze pale zbog širenja delta varijante koronavirusa

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale jer se ulagači plaše da će širenje delta varijante koronavirusa u svijetu usporiti oporavak privrede, a visoka inflacija navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,5 posto, na 34.687 bodova, dok je S&P 500 skliznuo oko 1 posto, na 4.327 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 14.427 bodova.

Prvi pad tih indeksa u posljednje četiri sedmice posljedica je znatnog pada cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD prošle sedmice porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Dosad su ulagači ignorirali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Evropi.

„Covid počinje utjecati na tržište prvi put od prošloga ljeta, kada se počelo trgovati na temelju najava o otvaranju privrede nakon ‘lockdowna’”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

Među najvećim su gubitnicama prošle sedmice bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Nvidia.

Nakon što je danima rastao i početkom sedmice pogurao najvažnije indekse na rekordan nivo, u četvrtak i petak S&P 500 indeks tehnološkog sektora izgubio je više od 1,5 posto.

Još je više prošle sedmice pao energetski sektor, u prosjeku 8 posto, što je posljedica pada cijena nafte nakon što su članice OPEC-a dogovorile kompromis u vezi povećanja proizvodnje.

U fokusu ulagača bilo je i izvještaj predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o privrednoj situaciji.

Powell je ponovno poručio da će monetarna politika pružati snažnu podršku dok se privreda i tržište rada sasvim ne oporave, a da je rast inflacije privremen.

I dok se, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, oporavak tržišta rada i privrede nastavlja, ulagači se plaše da će visoka inflacija ipak natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se planiralo.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka, koji su bolji nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 72 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije sedemicu očekivali rast od 66 posto.

Ulagači se nadaju da će poslovni rezultati i procjene daljnjeg poslovanja opravdati snažan rast cijena dionica, s obzirom da je S&P 500 od početka godine na dobitku oko 15 posto.

„Tržištu će biti teško dodatno porasti s ovog povišenog nivoa”, kaže Rick Meckler, partner u firmi Lane Investments.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 posto, na 7.008 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 15.540 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 6.460 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 28.003 boda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare