Vijesti

Svjetski jevrejski kongres raskovao izvještaj Dodikove ‘nezavisne komisije’: Kao kad je Gebels pravdao njemački nacizam

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa napisao je članak u kojem je raskovao nedavno objavljeni izvještaj tzv. Nezavisne međunarodne komisije koju je sastavila Vlada RS a da bi se objavila “istina o stradnju u Srebrenici”.

Na čelu komisije bio je i Izraelac i jevrej Gideon Greif, pa je ova objava Rosensafta još značajnija.

Dio njegov teksta prenosimo, a u cijelosti ga možete čitati OVDJE.

Samozvana “Nezavisna” međunarodna istražna komisija imenovana na inicijativu separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid i na čijem je čelu izraelski akademik, prošle je sedmice izdala svoj “Zaključni Izvještaj o patnjama svih ljudi u srebreničkoj regiji između 1992. – 1995.”

Kao sin dvojice preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su bili duboko predani prenošenju dokaza budućim generacijama o zločinima počinjenim protiv evropskih Jevreja tokom holokausta, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje biti poslan na smetljište historije, korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida.

Izvještaj je sramota i kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu. Osim što je pravna i činjenična grozota, očito ignorira jednu za drugom presudu Međunarodnog kaznenog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Komisija je umjesto toga uveliko poduprla svoj izvještaj jednim izdvojenim mišljenjem s početka suđenja u jednom od ranijih slučajeva MKSJ -a. Također, kao evanđelje prikazuje zapise uglavnom diskreditiranih negatira genocida u Srebrenici, bez obraćanja na spise historičara i pravnika koji su došli do dijametralno različitih zaključaka.

Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj smišljeno odbacuje ili zanemaruje nalaze niza međunarodnih sudova, uključujući ne samo ICTY nego i Međunarodni sud pravde u Haagu, da je pokolj oko 8.000 Bošnjaka, tj. muškaraca i dječaka u gradu Srebrenici i okolici u julu 1995. od ruku paravojnih postrojbi bosanskih Srba i istovremena prisilna deportacija odatle više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca, predstavljalo genocid.

Dotične paravojne snage bile su u službi ultranacionalističkih bosanskih Srba koji su 1991.-1992. odbili biti dio novoosnovane Republike Bosne i Hercegovine i umjesto toga osnovali separatističku Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, poznatu kao Republika Srpska. Republika Srpska u kojoj dominiraju Srbi kasnije je postala jedan od dva entiteta koji čine multietničku državu Bosnu i Hercegovinu u skladu s Daytonskim sporazumom iz 1995., mirovnim sporazumom kojim je okončan brutalni oružani sukob u Bosni, ali su održane i pojačane etničke podjele.

Izvještaj također u više navrata navodi Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg Reicha Josepha Goebbelsa za antisemitizam nacističke Njemačke.

Izvješće predstavlja očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid.

Posebna cinična značajka tekuće kampanje negiranja genocida bilo je imenovanje izraelskog akademika Gideona Greifa na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, vjerovatno kako bi dao auru pseudoznanosti onome što je očito namjeravano biti još jedno pobijanje široko rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i stravičnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojne formacije bosanskih Srba i njihovi rukovoditelji tokom balkanskih ratova 1990-ih.

Greif je dugo bio popularna osoba među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje na čelo ove posebne komisije 2019. nije iznenadilo. Tokom godina, Greif je uspio u velikoj mjeri preuveličavati broj srpskih žrtava tokom Drugog svjetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracijskih logora koji se često naziva i “Auschwitz na Balkanu”. Jasenovac je bio najzloglasniji logora koji je vodio fašistički ustaški pokret u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, autonomnoj nacističkoj marionetskoj državi osnovanoj 1941. Prema Memorijalnom muzeju Holokausta u SAD, negdje između 77.000 i 99.000 Srba, Židova, Roma i hrvatskih protivnika ustaškog režima brutalno su ubijeni u Jasenovcu. Spomen-područje Jasenovac identificiralo je imenom 83.145 žrtava koje su tamo stradale. Pa ipak, Greif je više puta povećavao broj jasenovačkih žrtava, na zaprepaštenje odgovornih historičara. Samo u 2019. postavio je brojku na “najmanje 800.000” i “najmanje 700.000”. – kao da stvarna evidencija ustaških zločina nije bila dovoljno loša.

U slučaju ovog najnovijeg izvještaja o genocidu u Srebrenici (u daljnjem tekstu Greifov izvještaj), članovi komisije tvrde da su se „držali distancirano od svih stavova i politika bilo koje službene institucije, kako bismo održali svoju strogu neutralnost i neovisnost ”(Str. 18). Ostali članovi komisije bili su, među ostalim, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču; profesor političkih nauka na Graduate School of Social Design Studies na Univerzitetu Rikkyo u Tokiju; licencirani klinički psiholog koji je pridruženi profesor pravosuđa na Univerzitetu New Hampshire-Durham; službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Nigerije s činom generala; i njemački advokat “s posebnim interesom za međunarodne parnice, kao i slučajeve međunarodnog humanitarnog prava”. (Greifov izvještaj, str. 1105). Ipak, njihov proizvod u biti nije ništa drugo do razrađena regurgitacija višedecenijskog poricanja genocida u Srebrenici od strane Republike Srpske i srpskih nacionalističkih političara, pseudo-akademika i drugih.

Izvještaj zaključuje „nakon temeljite istrage da se u Srebrenici nije dogodio pojedinačni zločin genocida niti općenito genocid” i da „nema naznaka da je postojala posebna namjera za počinjenje genocida. Nadalje, nijedan značajan dio zaštićene skupine muslimana u Bosni nije uništen” (Greifovo izvješće, str. 86.).

Paralelna komisija na čelu s profesorom Raphaelom Israelijem objavila je ranije izvještaj od novembra 2020. “o patnjama Srba u Sarajevu između 1991. i 1995.”. Ovaj je izvještaj na sličan način osmišljen kako bi se oslobodilo vodstva Republike Srpske i oružanih snaga odgovornosti za pokolj koji su donijeli glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Općenito je zaključeno (na str. 1004) da je „bošnjački nacionalistički mit o namjeravanom srpskom genocidu nad bosanskim Muslimanima definitivno razbijen.”

Dvije komisije osnovane su na inicijativu Milorada Dodika, bivšeg premijera, tada predsjednika Republike Srpske, a sada člana tročlanog predsjedništva Bosne.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare