Politika

Svjetski mediji pišu o katastrofi na Drini. Plutaju hiljade kubnih metara smeća

Hiljade kubnih metara otpada plutaju u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Ogromna količina stigla je rijekom Lim iz Crne Gore te pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije.

Sve što su rijeke pokupile na svojim obalama i s divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, boce, različiti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procjene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubnih metara otpada usljed pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

 

Od tada se smeće skuplja na Drini, a o tome pišu i svjetski mediji. ABC je Drinu nazvao "planinom smeća" te objavio snimak.

Nedjeljko Perišić, direktor Hidroelektrane Višegrad, izjavio je novinarima da ovaj problem traje već decenijama, a sve što se moglo učinili su vlastitim snagama učinili kako ne bi doveli u pitanje rad Hidroelektrane.

Upozorio je također da se u gornjem toku rijeke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rijekom Lim.

U HE Višegradu i dalje gaje nadu da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije, i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Radnici Hidroelektrane na Drini su pokušali ukloniti plutajući otpad koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije. Ali bezuspješno. Na to područje stigao je brod specijaliziran za čišćenje plutajućeg otpada, prenosi Index.