Kriminal

Svjetski stručnjak razobličio aferu ‘Respiratori’: Hodžićeva tabloidna vrijeđanja i Solakove mašine za teleportiranje

U Sudu BiH danas je saslušanjem Leandra Peccie vještaka koji je po struci biomedicinski inžinjer s adresom u Italiji nastavljen je glavni pretres u predmetu “Respiratori”.

Postupak se vodi protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, koji se nedavno našao i na američkoj crnoj listi, Fahrudina Solaka, suspendovang direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministrice finansija Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”.

Oni se prema optužnici koju zastupaju tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić terete za spornu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Svjetski priznat stručnjak

Peccia je inače svjetski priznati stručnjak iz oblasti medicinskih aparata čija karijera je impresivna.

Kako je pojasnio, doktorirao je 2009. godine na tezi ‘Procjena medicinskih aparata’. Kao redovni i vanredni profesor predavao je i bavio se naučnim radom na Univerzitetu u Notingemu u Velikoj Britaniji, član je nekoliko Akademija nauka i umjetnosti, izdao je više naučnih radova, te što se tiče ove tematike radi se o jednom od najpriznatijih znanstvenika u Evropi.

Također, radi se o stručnjaku koji usko sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, za koju procjenjuje kvalitet medicinske opreme i aparata, a uz to je konsultant Ministarstva zdravlja u Italji.

Sam tok saslušanja ovog svjedoka tekao je jako teško, prvenstveno zbog jako lošeg simultanog prevoda s engleskog jezika na kojem je vještak odgovarao na pitanja.

Naime, prevodilac je često nerazgovijetno i netačno prevodio odgovore Peccie. Prema naredbi Tužilaštva BiH, vještak je imao zadatak da da pregled za šta se koriste medicinski respiratori, procjena konkretnih modela respiratora i da li su oni sigurni za pacijente, odnosno da li su efikasni u upotrebi u intenzivnoj njezi.

Vještak je stručno pojasnio kakve performanse ovi aparati imaju, prema dokumentaciji koju su mu tužioci dostavili i prema aktima do kojih je sam tokom istraživanja došao. Svoj nalaz i mišljenje dostavio je na engleskom jeziku.

Respiratori visokog rizika

On je tokom saslušanja u potpunosti ostao pri svom nalazu i mišljenju.

“Prema priručniku za upotrebu respiratora ACM812A pronašao sam certifikat za proizvodnu liniju, što znači da je projekt siguran, ali nisam pronašao za sam prozivod. Pogledao sam certifikat iz 2017. i 2019. godine i u potpunosti su isti. Ista im je sadržina.

Ovaj prvi certifikat, koji se odnosi za proizvodnu liniju, dovoljan bi bio za kućni respirator. Respiratori visokog rizika moraju imati certifikat proizvoda.
U hitnim slučajevima taj certifikat mogu izdati Nacionalni instituti za zdravlje i to za sigurnost rada, jer se time zadovoljavaju minimalni standardi. Englezi su u Notingemu radili testiranje opreme koja je trajala oko dvije sedmice. Na osnovu toga su izdali priručnike jer ljekari nisu znali koristiti respiratore.

To je rađeno da bi se utvrdilo da li respiratori imaju performanse koje su navedene. Kada sam vidio priručnik za kineske respiratore tu je navedeno da se radi o transportnim aparatima”, naveo je ovaj stručnjak.

Peccia je također u nastavku izlaganja naveo do kojih je još zaključaka došao na osnovu dostupnih podataka o kineskim respiratorima koje su optuženi uvezli.

“Ako bi pisalo da su ovi raspiratori za upotrebu u intenzivnoj njezi, ja bi to napisao masnim slovima. Oni su samo za transport pacijenata. To je činjenica i to stoji u priručniku. Ovi respiratori ispunjavaju tek 44 posto od mininalnih standarda koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija. To je egzaktni podatak dobivem matematičkim proračunom.
Svaki duži ostanak pacijenta na ovakvom respiratoru mogao bi dnijeti trajne posljedice”, pojasnio je Peccia na pitanje tužioca Hukeljića.

On je kako je naveo analizirao i podatke vezane za respirator HCVE003.

Performanse aparata

“Pokušao sam uraditi isto i za ovaj respirator, ali tehnički podaci nisu bili dovoljni, a to izuzetno važno. Tu je certifikat bio prepravljan i nema priručnika. To se vidi kada se otvori na kompjuteru. Nisam se mogao osloniti na taj dokument, jer je izmjenjen i izrezan. Taj respirator ne ispunjava standarde Svjetske zdravstvene organizacije po svojim karakteristikama. Može se koristiti samo u ambulantnim vozilima i u hitnoj situaciji.
Gornji prag na kojem pacijent može biti priključen na ove respiratore je manje od sat. Dakle, kratkotrajna upotreba. Ukoliko se koristi manje – manji je i rizik”, naveo je vještak.

On je naveo da je cijena transportnog respiratora u Kini oko 20.000 dolara, a da je za intenzivnu respirator skuplji deset puta.

Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog Novalića u unakrsnom ispitivanju pitala je vještaka da li mu je poznat bh. stručnjak Almir Badnjević, na šta je on kazao da jeste. Braniteljica ga je također pitala da li je u svojoj analizi koristio priručnik iz 2008. godine, a on je naveo da nije, jer je pronašao na internetu.

Vidović je također upitala vještaka da li na kutijama od respiratora primjetio oznaku CE, on je kazao da preprodavači poput „Ali Babe“ mogu stavljati bilo kakve oznake, ali da to nužno i ne mora biti tačno zato se i vrše provjere tačnosti performansi aparata.

Solakova advokatica Marsela Bajramović, pitala je vještaka da li je kontaktirao proizvođača da bi došao do određenih podataka o respiratorima na šta je on kazao da nije.

I Solak je postavio određeni broj pitanja. A, između ostalog referirao se i na teško stanje u italijanskom gradu Bergamo za vrijeme pandemije gdje su bolesnici ležali po hodnicima bolnica, a tužilac Hukeljić reagirao je da ta činjenica nema veze s nalazom i mišljenjem.

Pitanja i odgovori

Solak je također u svom obraćanju pokušao biti i sarkastičan kazavši da su mogli naručiti i mašinu za teleportovanje, na šta je tužilac reagirao.

Kredibilitet svjetki priznatog stručnjaka u svojoj ispraznoj logoreji pokušao je napasti i Hodžić (rekao da je po zanimanju novinar) pitavši ga da li je nedavno nagrađen u BiH.

Peccia nenaviknut na tako maliciozne i neutemeljene opaske nije znao o čemu se radi, pa je Hodžić pokušao pojasniti pitanje: Da li ste član Akademije nauka BiH?

“To za mene nije nagrada. Član sam i Britanske akademije nauka i umjetnosti sarađujem sa brojnim svjetski relevantnim institucijama”, odgovorio je začuđeni Peccia.

“Za mene je to nagrada”, kazao je Hodžić.

Osumnjičeni Hodžić nastavio je u istom tonu pa je pokušai ismijati stručnjaka pitaju ći ga ‘zašto ugledni profesor podatke traži na internetu?’.

Profesor mu je dao logičan i jasan odgovor:

“Bitno je prepoznati relevantan izvor. Nije problem u internetu”.

Tužilac Pašić je na ovo reagirao tražeći od sudije Branka Perića da zaštiti vještaka, no sudija je naveo da optuženi ima pravo na komentar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare