Sport

Svjetsko prvenstvo: Collina objasnio zašto se u Kataru igraju rekordne sudačke nadoknade

Svjetsko prvenstvo u Kataru privuklo je pažnju i zbog toga što su pojedine utakmice imale neobično duže sudačke produžetke nego inače.

Tako je na utakmici Engleske i Irana sudačka nadoknada trajala deset minuta pri rezultatu 6:1 (6:2 na kraju). I na drugim utakmicama bile su slične situacije.

Predsjednik sudačke komisije FIFA-e (Svjetska nogometna federacija) Pierluigi Collina objasnio je zašto se krenulo sa strožijom primjenom te prakse.

“Već se u Rusiji krenulo s preciznijim mjerenjem nadoknade. Rekli smo svima sada da ne budu iznenađeni kad vide četvrtog sudiju s velikom brojkom za nadoknadu. Bilo to šest, sedam ili osam minuta.

Ako želite više vremena u igri, potrebno je više nadoknade”, rekao je Collina.

Slavni Italijan potom je to dodatno objasnio, prenosi HRT.

“Razmislite malo. Ako smo vidjeli tri gola, a slavlje traje minutu i po, već smo s time izgubili pet minuta. Želimo biti precizni. Još ako se uključi VAR već se izračuna sve na precizan način”, rekao je on.

Zanimljivo, oba poluvremena Engleske i Irana, te druga poluvremena Sjedinjene Američke Države – Vels i Senegal – Nizozemska, bila su poluvremena s najdužim sudačkim nadoknadama u historiji svjetskih prvenstava.

Pobjeda Engleske imala je gotovo 30 minuta sudačke nadoknade u oba poluvremena. Razlog su bile povrede glave golmana Irana Alireze Beiranvanda i beka Engleske Harryja Maguirea.

Također, dugo su trajale provjere VAR-a. Nizozemska je profitirala u ukupno osam minuta dodanih u drugom poluvremenu protiv Senegala. Postigli su drugi gol upravo u tim trenucima.

Utakmica između SAD i Velsa imala je devet minuta produžetka zbog prekida u drugom poluvremenu.

Svjetsko prvenstvo nastavljeno je danas, sa nove četiri utakmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare